14. 6. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Na Okresnom súde v Trnave sa dnes začalo pojednávanie, v ktorom žaluje bývalý arcibiskup Ján Sokol časopis Týždeň za články z mája 2009. Podľa nich mal ešte v roku 1998 previesť pol miliardy slovenských korún (16,6 milióna eur) za predaj pozemkov na účet bývalého agenta Štátnej bezpečnosti Štefana Náhlika.
      Ide o nové konanie po tom, ako Ústavný súd SR (ÚS) vrátil vec na ďalšie konanie. Strany sa stretli na Okresnom súde (OS) už v roku 2012, kedy rovnaká sudkyňa OS žalobu zamietla, v zdôvodnení sa odvolala na slobodu prejavu zakotvenú v Dohode o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Sokol následne podal odvolanie, ktoré zamietol KS, neúspešné bolo aj jeho dovolanie na Najvyššom súde SR. ÚS však v júni 2015 rozhodol, že základné práva arcibiskupa Sokola v súvislosti s týmto súdnym sporom boli predtým porušené.
      Emeritný arcibiskup Sokol sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnil, jeho právny zástupca uviedol, že od vydavateľstva naďalej žiada ospravedlnenie a sumu 50.000 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy. Túto v prípade úspechu deklaroval darovať na charitatívne účely. Doplnil, že trestné stíhanie bolo vo veci zastavené, polícia "nezistila žiadne machinácie, spreneveru, ani iný trestný čin". Zástupca žalovanej strany uviedol, že emeritný arcibiskup nehovoril pri predchádzajúcich pojednávaniach v niektorých bodoch pravdu, pri výsluchoch na polícii sa niektoré jeho vyjadrenia rozchádzali s vyjadreniami v súdnej sieni. Žiadal, aby súd zabezpečil na nasledujúce pojednávanie 21. septembra ako dôkazový materiál aj správu Prezídia Policajného zboru SR v danej veci, avšak bez začiernených riadkov, akú má žalovaný k dispozícii. Arcibiskup Sokol dostal podľa jeho slov dostatočný priestor na vyjadrenie k tvrdeniam, ktoré zverejnil časopis Týždeň a ktoré pochádzali z dôveryhodných zdrojov. "Sám čitateľ si mohol na základe tohto urobiť svoj vlastný úsudok," povedal právny zástupca vydavateľstva.
      Súd predvolá na nasledujúce pojednávanie ako svedka aj audítorku, ktorá nezrovnalosti v účtovníctve v súvislosti s predajom pozemkov zistila, keď robila audit po Sokolovom odchode z úradu. Účtovníčku však najskôr bude potrebné v zmysle zákona zbaviť mlčanlivosti. Predvolaní budú aj ďalší dvaja svedkovia. Sudkyňa od ostatných predvolaní upustila, nakoľko, ako uviedla, dokazovanie bolo robené v predchádzajúcich kolách. Vtedy vypovedali okrem Jána Sokola aj arcibiskupi Róbert Bezák a Stanislav Zvolenský, František Mikloško a viacerí, teraz už aj bývalí zamestnanci Arcibiskupského úradu v Trnave.


Copyright © TASR 2016