8. 6. 2016

Slovenskí filmoví a televízni tvorcovia a producenti sú za vyššie koncesie

Slovenskí filmoví a televízni tvorcovia a 
producenti sú za vyššie koncesie


Slovenskí filmoví a televízni tvorcovia a nezávislí producenti sú za zvyšovanie koncesionárskych poplatkov. Vyplýva to z ich dnešného stanoviska.
"Sme presvedčení, že pre ďalší rozvoj pôvodnej slovenskej tvorby je potrebné zabezpečiť navýšenie finančných zdrojov pre verejnoprávnu televíziu, ktorá je dlhodobo podfinancovaná," uviedli prezidenti Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Marek Leščák a Slovenskej asociácie producentov v audiovízii Marian Urban.
Podporujú preto snahy ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) o stabilizáciu a rozvoj tvorivého audiovizuálneho prostredia. "Zvýšenie koncesionárskych poplatkov pokladáme za systémový nástroj, ktorý môže tento cieľ naplniť," píšu ďalej v stanovisku. Dúfajú, že Maďarič nájde pre svoje snahy širokú podporu politických elít.
Organizácie poukazujú, že od roku 2009 Ministerstvo kultúry SR pod Maďaričovým vedením začalo realizovať novú koncepciu podpory a rozvoja slovenského audiovizuálneho prostredia. "Konkrétnymi štrukturálnymi a systematickými zmenami sa dosiahlo, že sa SR začala po dlhých rokoch približovať v oblasti audiovizuálnej kultúry štandardným krajinám v Európe," uvádza sa v stanovisku.
Otázku koncesionárskych poplatkov budú vládne strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť riešiť na koaličnej rade v pondelok 13. júna. S ich zvyšovaním má problém SNS. Je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí RTVS prejsť "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou".
Minister Maďarič návrh na zvýšenie poplatkov neplánuje stiahnuť, je ochotný akceptovať konštruktívne zásadné pripomienky. Avizoval však, že ak jeho návrh neprejde, zváži ďalšie kroky. Nevylúčil ani demisiu. Líder #Siete Radoslav Procházka po utorkovom (7.6.) stretnutí povedal, že koaličná kríza nehrozila ani nehrozí.
Koaliční partneri podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) rešpektujú záväzok z programového vyhlásenia vlády (PVV) SR týkajúci sa optimalizácie úhrad za služby poskytované RTVS. O výške koncesionárskych poplatkov budú koaliční partneri tentoraz rokovať za prítomnosti ministra kultúry Maďariča. Na piatkovom rokovaní (3.6.) Maďarič chýbal a to bola jedna z vecí, ktorá sa mu nepozdávala.
Novela zákona o úhrade za služby verejnosti je v súčasnosti v pripomienkovom konaní. Legislatívna zmena okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur. Podľa rezortu kultúry cieľom tohto kroku je, aby verejnoprávny RTVS mohol v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť. Ministerstvo v odôvodnení tohto kroku pripomenulo, že výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov.

Copyright © TASR 2016