26. 6. 2016

Zomrel Bill Cunningham

Zomrel Bill Cunningham



Vo veku 87 rokov zomrel v sobotu v New Yorku dlhoročný americký módny fotograf Bill Cunningham, ktorý pracoval pre denník The New York Times (NYT), ale preslávil sa aj fotografiami radových Newyorčanov.
Hold jeho práci vzdal dnes aj newyorský starosta Bill de Blasio, podľa ktorého Cunningham zostane všetkým v pamäti ako muž v typickej modrej bunde, jazdiaci po New Yorku na bicykli s fotoaparátom na hrudi. "Zo všetkého najviac si (však) budeme pamätať živý, temperamentný New York, ktorý zachytil vo svojich fotografiách," uviedol De Blasio.
Cunningham začal vydávať pravidelné série fotografií v NYT v roku 1978, keď sa mu šťastnou náhodou podarilo odfotografovať herečku Gretu Garbo. V roku 2002 v rozhovore pre NYT na margo svojho prístupu k fotografovaniu uviedol, že sa vždy "snažil byť čo najdiskrétnejší, lebo takto sa dajú získať najprirodzenejšie snímky".
O Cunninghamovi vznikol v roku 2010 dokumentárny film Bill Cunningham New York. V roku 2008 mu francúzske ministerstvo kultúry udelilo titul rytiera Radu umení a literatúry a v roku 2012 sa stal nositeľom vyznamenania Medal of Excellence udeľovaného Carnegie Hall.

Copyright © TASR 2016