3. 7. 2016

Fest Anča

Fest Anča

Medzinárodný festival animácie Fest Anča pozná víťazov 9. ročníka podujatia. Víťazov vyhlásili dnes organizátori a členovia medzinárodných porôt. Záverečný ceremoniál v žilinskej Novej synagóge si nenechali ujsť desiatky fanúšikov a fanúšičiek animovanej tvorby, hoci mnohí z víťazov sa na ňom zúčastnili iba prostredníctvom ďakovných videí.


Hlavné ocenenie, Anča Award, si odniesla španielska snímka Tri muchy na mieru (Tres moscas a medida, 2015) v réžii Maríe Álvarez a Elisy Morais. Víťazky okrem ocenenia, dreveného šesťuholníka s potlačou jednorožca, ktorý bol symbolom 9. ročníka Fest Anče, odniesli aj finančnú odmenu vo výške 800 eur.
O víťaznej snímke rozhodla porota v zložení slovenská producentka Barbara Janišová Feglová, rakúsky filmový odborník Thomas Renoldner a grécky novinár a animátor Vassilis Kroustallis, ktorí ju vybrali z 37 súťažných titulov. "Film vynaliezavo tvorí a pretvára vlastný naratívny a vizuálny vesmír neustále prekvapujúc diváka. Podmaní si vás očarujúco jednoduchou výtvarnou stránkou, zvláštnou atmosférou, ale aj stvárnením najvnútornejších pocitov, ktoré protagonistka skrýva pod mušacími krídlami," povedali porotcovia o víťaznom diele.
Porota pritom udelila aj dve špeciálne uznania. Tie si odniesli francúzske filmy Nedeľný obed (Le repas dominical, 2015) a Noevus (2016). V rámci Medzinárodnej súťaže krátkych filmov pritom porota špeciálne hodnotila študentské snímky. Anča Student Award udelili filmu Ruben Odchádza (Ruben Leaves, 2015) zo Švajčiarska. Špeciálne uznanie poroty získal taliansky titul Kozm(o)etika (Cosmoetico, 2015).
V Súťaži slovenských snímok, v ktorej sa stretlo osem titulov, triumfovala snímka Mila Fog (2015) Marty Prokopovej. "Film prináša krehký asociatívnou metódou vyrozprávaný príbeh, ktorý publiku poskytuje priestor pre vlastnú interpretáciu a tvorivú spoluúčasť. Spojenia rôznych vizuálnych štýlov a ich transformácie pôsobia prirodzene a plynule. Uhrančivá výtvarná stránka spolu s odvážnym a fascinujúcim zvukom, ponúkajú silný divácky zážitok. Sebaistota režisérky pri voľbe všetkých filmových prostriedkov viedla k vytvoreniu plnohodnotného umeleckého diela a my sa jej chceme poďakovať, že nám odhalila svoju umeleckú víziu," porozprávali o snímke členovia poroty, chorvátska producentka a generálna manažérka spoločnosti Bonobostudio Vanja Andrijević, slovenská scenáristka a dramaturgička Katarína Moláková a nemecký producent Alexander Stein. Porota taktiež udelila špeciálne uznanie, ktoré si odniesol film Braček jelenček (2015) Zuzany Žiakovej. Cenu Anča D Award, vďaka ktorej sa víťazné dielo dostane do kinodistribúcie ako predfilm jedného z celovečerných distribučných titulov, získal film Hviezdny taxík (2015) Juraja Krumpolca.
V Medzinárodnej súťaži videoklipov sa víťazstvo ušlo videu Amnézia štátu (Amnesia en el estado, 2016). Kanadský tvorca Steven Woloshen, poľská filmová teoretička Olga Bobrowska a český animátor Martin Búřil mu cenu udelili za "zobrazenie brutality a konfliktov prostredníctvom netradičného spojenia animačných techník a jazyka médií". Špeciálne uznanie poroty si odnieslo video Now It's Over (2015).
Počas večera vyhlásili aj najlepšiu animovanú snímku pre deti. O laureátovi Anča Kid's Award rozhodlo detské publikum, ktoré hlasovaním vybralo za víťaza francúzsky film Raz, dva, (s)tr(om)y (One, Two, Tree, 2015).
Súčasťou Fest Anče bol aj Industry Day, na ktorom mohli tvorcovia predstaviť aktuálne rozpracované projekty. Najlepším rozpracovaným projektom sa stal Journey. Porota udelia aj špeciálne uznanie, a to projektu Muflón Ancijáš.

Deviaty ročník Fest Anče sa začal v stredu 29. júna a počas piatich dní ponúkol projekcie animovaných titulov a bohatý sprievodný program v podobe prednášok, workshopov a koncertov. Špecifikom programu bol fokus na tvorbu zo Srbska, Chorvátska, Slovinska, Rumunska a Grécka. Na festivale ako špeciálnych hostí privítali bratov Stephena a Timothyho Quayovcov. Americkí animátori, ktorí sú expertmi v stop motion animácii, prišli na podujatie predstaviť svoju tvorbu a zároveň ponúkli masterclass.
Súčasťou Fest Anče bol aj spomínaný Industry Day určený pre profesionálov a Game Days zameraný na fanúšikov počítačových hier.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.