11. 7. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Príbuzní Marie Colvinovej, americkej žurnalistky v minulosti pracujúcej pre londýnske Sunday Times, podali v sobotu žalobu na federálny súd tvrdiac, že sýrski vládni predstavitelia sa na ňu cielene zamerali a následne v roku 2012 zabili, aby nemohla viac informovať o situácii v Sýrii a obliehanom meste Homs. Píše o tom agentúra AP.
V žalobe sa uvádza, že sýrske úrady údajne zahájili raketový útok na provizórne vysielacie štúdio v blízkosti Homsu. Pri tomto útoku prišla o život práve Colvinová spolu s francúzskym fotografom Rémim Ochlikom.
Tesne pred svojou smrťou odoslala Colvinová poslednú správu o tvrdom zásahu sýrskej vlády a jeho dopadu na civilné obyvateľstvo. Spomínaný útok usmrtil aj mnohých aktivistov.
Žaloba, ktorú podali Colvinovej sestra a neter, tvrdí, že vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada prenasledovala žurnalistov a mediálnych aktivistov, ktorí sa snažili osvetliť brutálne záťahy vlády proti sýrskym povstalcom.
Sýrska vláda tvrdí, že jej útoky boli mierené proti teroristom. Žaloba zase zdôrazňuje, že v čase útoku sa v blízkosti dočasného štúdia nenachádzali žiadne legitímne vojenské terče, ale iba neozbrojení civilisti.

Britský spevák sir Cliff Richard sa chystá zažalovať televíziu BBC a políciu grófstva South Yorkshire za narušenie súkromia. Zverejnenie informácií o vyšetrovaní podozrení zo sexuálneho zneužívania poškodilo jeho povesť, za čo bude 75-ročný umelec požadovať odškodné miliónov libier (takmer 1,2 milióna eur), informoval dnes bulvárny denník Daily Mail.
Prokuratúra v polovici júna oznámila, že po dvoch rokoch zastavuje vyšetrovanie Cliffa Richarda pre dostatok dôkazov. Richard čelil obvineniam štyroch mužov, podľa ktorých ich v rokoch 1958-83 pohlavne zneužíval.
V auguste 2014 sa objavili prvé informácie o údajnom zneužití ani nie 16-ročného chlapca Richardom v 80. rokoch. Miestna polícia následne uskutočnila domovú prehliadku v spevákovom bydlisku v grófstve Berkshire v jeho neprítomnosti - Richard v tom čase dovolenkoval vo svojej letnej rezidencii na Barbadose.
Raziu vysielala BBC v priamom prenose. Polícia i BBC sa spevákovi neskôr ospravedlnili. Kauzou sa zaoberal aj parlamentný výbor, ktorý označil postup televízie za primeraný. Spevák však tvrdí, že polícia a BBC sa proti nemu nezákonne sprisahali, aby prenikli do jeho súkromia.
Vyšetrovanie Cliffa Richarda pre podozrenie zo sexuálneho zneužitia vo viac ako jednom prípade bolo rozšírené vo februári 2015. Samotný spevák však všetky obvinenia opakovane poprel.

Copyright © TASR 2016