20. 7. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Za hovorkyňou hajtmana Juhomoravského kraja Michala Haška, zrejme nejestvujúcou Luciou Proutníkovou, sa podľa informácií spravodajského serveru iDNES.cz po roky skrývala kontroverzne vnímaná lobistka Jana Mrencová.
Samotná Mrencová však odmietla, že by sa vydávala za Proutníkovú. "To skutočne máte mylné informácie. Ja politiku nerobím," citovali médiá jej slová.
K lobistke, ktorú súd v západočeskom Chebe v apríli neprávoplatne odsúdil na podmienečný trest za to, že ponúkala ovplyvňovanie novinárov za úplatu, sa nehlási ani Michal Hašek. Ten si však u lobistkinho partnera objednal pred krajskými voľbami marketingové služby za 400.000 Kč z verejných financií.
"Firma, v ktorej figuruje alebo figurovala pani Mrencová, myslím v minulosti robila nejaké mediálne školenia smerom k úradníkom," povedal Hašek s tým, že ju takmer nepozná.
Hajtman podľa vlastných slov nepozná ani Luciu Proutníkovú, ktorá za neho hovorila v médiách niekoľko rokov, a vôbec netuší, kto to je. "Stalo sa historicky, že sa objavujú určité podvrhy," dodal k tomu Hašek.
Hovorkyňa Juhomoravského kraja Eliška Holešinská Windová však pripustila, že s Mrencovou v minulosti komunikovala v súvislosti s tlačovými správami. V telefonáte pre Rádio Impuls však potvrdila, že ani ona Luciu Proutníkovú nepozná a nikdy nevidela.

Turecké úrady zrušili včera licencie 24 rozhlasovým a televíznym staniciam. Obvinili ich z väzieb na tureckého moslimského duchovného Fehtullaha Gülena. Informovala o tom agentúra DPA.
Najvyššia rada pre rozhlas a televíziu jednomyseľne hlasovala za zrušenie licencií rozhlasovým a televíznym staniciam, "ktoré sú napojené alebo lojálne" skupine s väzbami na Gülena.
Turecká vláda ho označila za jedného z hlavných organizátorov neúspešného prevratu a žiada o jeho vydanie z USA, kde žije v exile, uviedla agentúra AP.
K zrušeniu licencií došlo po tom, čo vláda zablokovala približne 20 internetových spravodajských portálov, dodala DPA.

Copyright © TASR 2016