23. 7. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká Akadémia televíznych umení a vied zrušila nomináciu Petra MacNicola na cenu Primetime Emmy. Šesťdesiatdvaročný rodák z Dallasu sa vďaka projektu Viceprezident(ka) (2012) od minulého týždňa uchádzal o trofej v kategórii Najlepší hosťujúci herec v komediálnom seriáli. Zástupcovia akadémie však ohlásili, že MacNicol sa v piatej sezóne, ktorá má celkovo desať epizód, predstavil v piatich častiach, čo mu neumožňuje nomináciu v spomínanej kategórii, keďže hosťujúci herec sa môže objaviť len v menej ako v polovici epizód sezóny seriálu.
Podľa oficiálneho vyhlásenia MacNicol v čase uzávierky nominácií spĺňal kritériá, no neskôr sa objavil ešte v jednej epizóde seriálu, a tak museli pristúpiť k diskvalifikácii. "Týmto rozhodnutím nechceme v žiadnom prípade spochybniť hviezdny výkon pána MacNicola v sezóne seriálu Viceprezident(ka)," dodali akademici, ktorí plánujú čoskoro zverejniť meno nového kandidáta.
Peter MacNicol účinkoval v rokoch 1994 až 1998 v seriáli Nemocnica Chicago Hope (1994 - 2000), v roku 2007 v projekte 24 (2001 - 2010), v rokoch 2010 až 2011 v televíznom hite Klinika Grace (2005) a vlani sa objavil aj v seriáli CSI.: Vraždy cez internet (2015 - 2016). Okrem toho sa predstavil aj v seriáloch Ally McBealová (1997 - 2002) alebo Vražedné čísla (2005 - 2010) a vo filmoch Sophiina voľba (1982), Horúčava (1986), Krotitelia duchov II (1989), Ako ustrážiť dom (1992), Addamsova rodina II (1993), Drakuloviny (1995), Malí géniovia (1999) alebo Bojová loď (2012). Vďaka Vďaka spomínanému seriálu Ally McBealová sa tri razy uchádzal o cenu Primetime Emmy, pričom jednu nomináciu sa mu podarilo premeniť na víťazstvo.

Britská televízna stanica BBC pripravuje seriálovú adaptáciu románu Bedári (1862) francúzskeho spisovateľa Victora Huga. Novinka bude mať šesť epizód a o jej spracovanie sa postará scenárista Andrew Davies, ktorý stojí za projektmi ako Dom z kariet (2013) alebo War and Peace (2016). Na projekte sa bude podieľať americký producent Harvey Weinstein, ktorý zabezpečí jeho distribúciu do USA a Číny.
Román Bedári je jedným z najznámejších literárnych diel 19. storočia a podáva kritický pohľad na vtedajšiu francúzsku spoločnosť. Dočkal sa mnohých televíznych a seriálových adaptácií, pričom BBC vysielala jeho seriálovú adaptáciu v roku 1967 v hlavnej úlohe so zosnulým hercom Frankom Finlayom. Dielo sa v roku 1980 dočkalo aj svojej muzikálovej podoby, pričom na filmové plátna ju v roku 2012 preniesol Tom Hooper. V snímke sa predstavili Hugh Jackman, Russell Crowe, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne či Anne Hathaway, ktorá získala Oscara za stvárnenie prostitútky Fantine.
Ako uviedol Weinstein, novinka od BBC bude moderná, ale zároveň bude rešpektovať predlohu. ”Bude to silná a vážna dráma, ktorá bude vzhľadom na veci, ktoré sa dnes vo svete dejú, aktuálna aj v súčasnosti,” uviedol.

Akčný seriál Daredevil (2015) o rovnomennom komiksovom hrdinovi sa dočká tretej sezóny. Na festivale Comic-Con v San Diegu to vo štvrtok oznámil výkonný producent série Jeph Loeb. "Ak máte radi Daredevila, dostanete ho viac v tretej sezóne," povedal počas spoločnej prezentácie spoločností Marvel a Netflix, ktoré stoja za obľúbeným seriálom. Tretiu sezónu projektu ponúkne spoločnosť Netflix v roku 2017. Počas prezentácie Marvel a Netflix predstavili aj trailer očakávaného seriálu Luke Cage a projekty Iron Fist a The Defenders, v ktorom sa stretnú štyri komiksové postavy - Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage a Iron Fist.
Seriál Daredevil je prvou spoluprácou spoločností Marvel a Netflix. Titulnú postavu si v sérii zahral Charlie Cox. Okrem toho v seriáli účinkujú Deborah Ann Woll či Elden Henson. Príbeh nevidiaceho Matta Murdocka alias Daredevila je pritom známy najmä vďaka filmovému spracovaniu z roku 2003, v ktorom si Daredevila zahral Ben Affleck.
 

Anglický herec, producent, scenárista a režisér Ricky Gervais dostane Charlie Chaplin Britannia Award for Excellence in Comedy. Cenu za prínos komédii mu udelí organizácia BAFTA Los Angeles, ktorá patrí pod Britskú akadémiu filmových umení a vied. "Ricky Gervais je komediálny génius. Je provokatívny a jeho poznámky o živote nám priniesli niektoré z najlepších zábavných momentov vo filme a televízii," uviedla zástupkyňa BAFTA Los Angeles Chantal Rickards.
Slávnosť sa bude konať 28. októbra v kalifornskom hoteli Beverly Hilton. O moderovanie sa postará Jack Whitehall. Ceny si počas večera odnesú napríklad aj Ang Lee (John Schlesinger Britannia Award for Excellence in Directing) alebo Samuel L. Jackson (Albert R. Broccoli Britannia Award for Worldwide Contribution to Entertainment).

Päťdesiatpäťročný Ricky Dene Gervais je známy najmä vďaka britskému seriálu Kancel (2001 - 2003), v ktorom stvárňoval Davida Brenta a podieľal sa tiež na jeho scenári a réžii. Bol i výkonným producentom americkej verzie seriálu, ktorú vysielali v rokoch 2005 až 2013, a momentálne pripravuje o Brentovi celovečerný film s názvom David Brent: Life on the Road. Na konte má okrem toho komédie The Invention of Lying (2009), na ktorej sa podieľal ako režisér a scenárista, a zároveň hral jednu z hlavných postáv, či Cemetery Junction (2010), na ktorej ako režisér a scenárista spolupracoval so Stephenom Merchantom. Dvojica vytvorila spolu s Warwickom Davisom aj seriál Life's Too Short (2011 - 2013). V rokoch 2012 až 2014 vysielali seriál Derek, na ktorom Gervais pracoval ako scenárista, režisér a taktiež stvárňoval titulnú postavu. Na konte má sedem televíznych cien BAFTA, Zlatý glóbus, dve ceny Primetime Emmy a mnoho ďalších trofejí. 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Šéf vplyvnej americkej televíznej stanice Fox News Roger Ailes rezignoval. Oznámila to mediálna skupina 21st Century Fox, ktorá stanicu vlastní. Agentúra Reuters poznamenala, že Ailes odchádza potom, čo bol obvinený zo sexuálneho obťažovania. Jeho pozíciu dočasne preberá Rupert Murdoch, ktorý sa naďalej podieľa na riadení mediálneho impéria.
Stanicu Ailes riadil takmer dvadsať rokov. Z Fox News sa pod jeho vedením stal jeden z najsledovanejších amerických spravodajských kanálov. "Jeho poňatie politiky a jeho schopnosť urobiť zásadne dôležité témy prístupná širšiemu publiku ostro kontrastujú s elitárstvom, ktoré charakterizuje mnohé médiá," ocenil jeho prácu Murdoch.
Ailes bol v minulosti poradcom niekoľkých republikánskych prezidentov - Richarda Nixona, Ronalda Reagana a Georgea Busha staršieho. K Republikánskej strane mala blízko aj Fox News pod Ailesovým vedením. Spôsob, akým stanicu viedol, kritizovala rad liberálnych aktivistov.
Ailesov škandál začal 6. júla, keď na neho niekdajšie moderátorka Gretchen Carlsonová podala žalobu kvôli sexuálnemu obťažovaniu. V nej sa uvádza, že Ailes sústavne ničil jej kariéru, pretože odmietla jeho sexuálne ponuky.
Ailes všetky obvinenia odmietol. Noviny The Huffington Post následne zverejnili svedectvo dvoch pracovníčok o sexuálnom obťažovaní, médiá onedlho prišla s ďalšími podobnými prípadmi.

Copyright © ČTK 2016

Na Ukrajine sa včera rozlúčili s bieloruským novinárom Pavlom Šeremetom, ktorý zahynul v stredu pri výbuchu nálože v Kyjeve, informovala agentúra Ukrinform.
Smútočná ceremónia sa konala v Ukrajinskom dome v Kyjeve. Medzi prítomnými bola Šeremetova matka, syn a dcéra, ako aj kolegovia z internetového portálu Ukrajinska pravda, pre ktorý Šeremet pracoval. Okrem rodiny, priateľov a kolegov prišli aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, poslanci, úradníci, členovia bieloruskej komunity i zástupcovia diplomatických misií.
Ceremónia trvala vyše tri hodiny. Rakvu so zosnulým letecky prepravia do bieloruskej metropoly Minsk ešte dnes.
Pavel Šeremet sedel v stredu ráno sám v aute svojej kolegyne, keď v centre hlavného mesta explodovalo, informovala Ukrajinska pravda. K výbuchu došlo, keď bol Šeremet na ceste do práce.
Ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že Šeremeta zabilo tzv. improvizované výbušné zariadenie umiestnené pod autom so silou zodpovedajúcou 400 až 600 gramom TNT, pričom išlo buď o načasovanú bombu, alebo o diaľkovo odpálenú nálož.
Šeremet, ktorý mal 44 rokov, si pohneval predstaviteľov v rodnom Bielorusku i Rusku predtým, ako sa presťahoval na Ukrajinu, kde podľa vlastných slov čelil menším prekážkam pri nezávislej novinárskej práci, napísala agentúra AP. Novinár po sebe zanechal syna a dcéru, ktorí žijú v Minsku.

Copyright © TASR 2016