30. 7. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Belgický herec a majster bojových umení Jean-Claude Van Damme vo štvrtok odišiel počas rozhovoru pre austrálsku televíznu šou Sunrise. Dôvodom mal byť rozhovor kameramanov počas nakrúcania ako aj údajne nudné otázky. Päťdesiatpäťročný Van Damme sa so šou spojil z Bangkoku v rámci prezentácie svojho pripravovaného austrálskeho prednáškového turné Unplugged and Unscripted.
Rodák z belgického Berchem-Sainte-Agathe najprv upozornil kameramanov, ktorí ho nakrúcali, že sa rozprávajú počas priameho prenosu. Keď sa ho neskôr moderátor niečo spýtal, zháčil sa a povedal, že ho nebaví dostávať stále tie isté otázky. “Je mi to ľúto, ja už takto ďalej nemôžem. Médiá sa ma už dvadsaťpäť rokov pýtajú stále tie isté otázky. Kylie (Minogue, s ktorou mal svojho času pomer, pozn. red.), ako sa vám trénuje? Ako toto? Ako tamto? Sú nudné,” povedal. “Chcete sa ma spýtať niečo zaujímavé,” dodal. Potom sa však postavil, dal si dole mikrofón a odišiel. 
Jean-Claude Van Damme, vlastným menom Jean-Claude Camille François Van Varenberg, sa narodil 18. októbra 1960. Diváci a diváčky ho môžu poznať z filmov ako Karate Tiger I. - Neustúpiť, nevzdať sa (1985), Krvavý šport (1988), Levie srdce (1990), Dvojitý zásah (1991), Univerzálny vojak (1992), Niet úniku (1993), Timecop (1994), Náhla smrť (1995), Súboj cti (1996), Maximálne riziko (1996), Kontraband (1998), Legionár (1998), Replikant (2001), Teror vo vlaku (2002), JCVD (2008) či zo snímky Expendables 2 (2012). 


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Britská polícia ukončila po necelých 24 hodinách intenzívne pátranie po herečke Honeysuckle Weeksovej (36), ktorá bola nezvestná od štvrtkového neskorého večera. Umelkyňa sa našla u príbuzných v Londýne a je v poriadku.
Informovala o tom britská verejnoprávna stanica BBC.
Obavy o osud herečky, ktorá je známa z televízneho seriálu Foyle's War (Foylova vojna), ale aj viacerých iných televíznych produkcií, vystupňovali informácie, podľa ktorých sa rodáčka z Cardiffu zverila blízkym, že ju sužuje úzkosť.
Príbuzní sa obrátili na políciu po tom, ako sa s herečkou - v rozpore so zvyčajnou praxou - nedokázali napriek opakovaným pokusom skontaktovať. Miesto jej pobytu bolo takmer 24 hodín neznáme.


Vyšetrovaciu väzbu na 17 z 21 novinárov, ktorých v piatok predviedli pred vyšetrovacieho sudcu, uvalila v noci nadnes turecká justícia v súvislosti s nedávno zmareným pokusom o štátny prevrat. Ostávajúce štyri osoby vrátane Bülenta Mumaya z denníka Hürriyet prepustili na slobodu.
Žurnalisti čelia podozreniu z "členstva v teroristickom zoskupení", informovala tlačová agentúra Anadolu a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.
Medzi tými, na ktorých uvalili vyšetrovaciu väzbu, je aj známa novinárka a niekdajšia poslankyňa Nazli Ilicaková.
Dva týždne po zmarenom pokuse o štátny prevrat v Turecku sa počet zadržaných podozrivých vyšplhal nad hranicu 18.000 osôb. Do piatka 29. júla ich bolo už 18.044 ľudí. Na 9677 osôb vydali zatykače.
Čistky v armáde, justícii, na vysokých školách, v iných vzdelávacích zariadeniach, ako aj v médiách pokračujú prakticky od zmarenia pokusu o puč, najneskôr však od vyhlásenia výnimočného stavu v krajine na 90 dní.
Ministerstvo vnútra v Ankare v snahe zabrániť podozrivým v úteku do zahraničia zrušilo platnosť viac ako 49.000 cestovných pasov.
Podľa informácií tlačovej agentúry DPA bolo v celosvetovej relácii odvolaných z funkcií už najmenej 88 predstaviteľov krajiny polmesiaca vrátane niektorých veľvyslancov, ale napríklad aj dvaja tureckí členovia v riadiacom štábe medzinárodnej misie Severoatlantickej aliancie (NATO) v Afganistane.
Všetci zadržaní sú podozriví z kontaktov s hnutím kazateľa Fethulllaha Gülena, ktorého v Ankare považujú za stroju pokusu o štátny prevrat a o ktorého vydanie z USA, kde žije, Ankara žiada Washington. Samotný kazateľ však akúkoľvek zodpovednosť v tejto súvislosti odmieta.
  
Copyright © TASR 2016