20. 7. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vo viacerých tureckých mestách bolo zatknutých sedem ľudí, ktorí na sociálnych sieťach podporili minulotýždňový pokus o prevrat v Turecku, alebo kritizovali tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom dnes ráno agentúra DPA s odvolaním sa na spravodajskú televíziu CNN Türk.
Zadržaní sú podľa nej obvinení okrem iného z toho, že zverejnením svojich stanovísk "porušili ústavný poriadok", "velebili zločincov" alebo urazili Erdogana.
Noviny Cumhuriyet oznámili, že v meste Tekirdag ležiacom v európskej časti Turecka bol zatknutý 18-ročný mladík za údajnú urážku prezidenta.
Podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu vydalo policajné riaditeľstvo v Ankare po neúspešnom prevrate výzvu, aby občania hlásili profily na sociálnych sieťach, ktoré podporujú "teroristickú činnosť" a šíria "čiernu propagandu". Z takýchto stránok treba zhotoviť screenshoty a polícii poslať informácie o podozrivých profiloch. Nie je jasné, či zatknutia siedmich osôb súvisia s uvedenou výzvou.
Násilie sprevádzajúce pokus o prevrat v Turecku si v noci na sobotu podľa oficiálnych údajov vyžiadalo 208 mŕtvych civilistov, vojakov a policajtov, ako aj životy 24 pučistov. Odvolané a zatknuté boli tisíce príslušníkov bezpečnostných zložiek a sudcov. Erdogan vzburu časti armádny spája s aktivitami kazateľa Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile, za "formálneho vodcu junty" je považovaný bývalý veliteľ vojenského letectva Akin Öztürk.
Ankara v utorok oznámila, že poslala vláde USA oficiálnu žiadosť o vydanie Gülena. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Mark Toner potvrdil, že USA dostali od tureckej vlády dokumenty o Gülenovi a momentálne skúmajú, či obsahujú aj oficiálnu žiadosť o vydanie.

Prvá televízna diskusia prezidentských kandidátov demokratov a republikánov sa uskutoční 26. septembra v štáte New York. Oznámila to v noci nadnes agentúra DPA.
Duel Hillary Clintonovej a Donalda Trumpa sa mal pôvodne konať v Daytone v štáte Ohio na pôde Wright State University. Z finančných dôvodov a obáv o bezpečnosť sa však univerzita rozhodla inak, uviedol jej rektor David Hopkins. Tento krok označil za "veľmi ťažké rozhodnutie".
Náklady na zorganizovanie duelu na Wright State University sa odhadovali väčšinou na tri až päť miliónov dolárov, no padla aj suma osem miliónov dolárov.
Na rozdiel od súkromných vysokých škôl, ktoré usporadúvali diskusie prezidentských kandidátov v minulosti, verejná vysoká škola v Daytone nemôže obmedziť prístup do svojho areálu, čo kladie zvýšené nároky na bezpečnosť. Za ňu tak "zaskočí" Hofstra University v mestečku Hempstead, ktoré sa nachádza asi hodinu jazdy autom od New Yorku. Jej rektor Stuart Rabinowitz to považuje za "mimoriadne privilégium a zodpovednosť".
Ďalšie diskusie prezidentských kandidátov sú naplánované na 9. a 19. októbra na univerzitách v St. Louis (štát Missouri) a Las Vegas (štát Nevada). Okrem toho sa v televíznom dueli stretnú 4. októbra vo Farmville v štáte Virgínia aj kandidáti na viceprezidenta.
Voľby nástupcu demokrata Baracka Obamu sa uskutočnia 8. novembra. Trumpovu nomináciu v utorok formálne potvrdili delegáti zjazdu Republikánskej strany v Clevelande. Clintonovú čaká tento krok budúci týždeň na nominačnom zjazde demokratov vo Filadelfii.
Do boja o Biely dom zasiahne ako kandidát Libertariánskej strany aj bývalý guvernér Nového Mexika Gary Johnson a predpokladá sa, že kandidátkou Strany zelených bude Jill Steinová. Títo kandidáti však nemajú šancu na úspech.

Copyright © TASR 2016