7. 7. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Soundtrack šiestej sezóny seriálu Hra o tróny (2011) vyjde na vinyle. Novinka bude obsahovať viac ako 90 minút hudby nemecko-iránskeho skladateľa Ramina Djawadiho, ktorý je tiež autorom úvodnej skladby obľúbeného titulu a taktiež zložil hudbu pre každú epizódu série. Soundtrack šiestej sezóny, ktorú televízia HBO vysielala od apríla do júna, ponúknu pritom na troch platniach. Box sa na pulty predajní dostane 30. septembra. Záujemcovia a záujemkyne si môžu soundtrack vypočuť aj na službe Spotify.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich. Siedmu sezónu Hry o tróny uvedie HBO na budúci rok. Tvorcovia pritom oznámili, že seriál bude mať celkovo osem sezón.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal zákon, na základe ktorého budú musieť rozhlasové stanice hrať minimálne 35 percent skladieb v ukrajinčine. Oznámila to v stredu večer agentúra TASS s odvolaním sa na prezidentskú tlačovú kanceláriu.
"Vysielacie organizácie musia zabezpečiť podiel skladieb v štátnom jazyku na minimálnej úrovni 35 percent z celkového množstva piesní vysielaných počas dňa," uvádza sa vo vyhlásení. Nový zákon vstúpi do platnosti štyri mesiace po jeho zverejnení.
Právna norma obsahuje i návrh, aby sa počas prvého roka platnosti zákona vysielalo najmenej 50 percent všetkých programov v ukrajinčine. V druhom roku platnosti zákona je to už minimálne 55 percent, v treťom 60 percent.
Návrh zákona o "zmenách vo vybraných zákonoch Ukrajiny týkajúcich sa podielu hudby v štátnom jazyku hranej na rozhlasových a televíznych staniciach" schválila Najvyššia rada 13. júna. Prakticky to znamená, že jedna z troch skladieb a všetky talk-show budú v ukrajinčine.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.