29. 7. 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Verejnoprávna Dvojka odvysiela dnes večer záznam koncertu Hudba Európy. Otvárací koncert 7. európskeho summitu regiónov a miest 7. júla na hrade Devín bol pre návštevníkov nezabudnuteľným zážitkom. Uviedol ho Slovenský symfonický orchester pod dirigentskou taktovkou Antona Popoviča.
„Koncert na hrade Devín mal tri časti. Jedným z vrcholov večera bola legendárna kompozícia barokového skladateľa Georga Friedricha Händela Hudba k ohňostroju, ktorá odznela v podaní skvelých hudobníkov Slovenského symfonického orchestra, sprevádzal ju impozantný, hudbou koordinovaný, ohňostroj,“ vraví jeden z autorov projektu, dirigent Anton Popovič.
Koncert na Devíne ukázal, že aj symfonická hudba dokáže očariť dnešné publikum. Händelova kompozícia návštevníkom Devína doslova vyrazila dych. Dramaturgia projektu vybrala túto skladbu aj preto, že Georg Friedrich Händel bol takpovediac rýdzim Európanom. Narodil sa v roku 1685 v saskom meste Halle, mladosť a prvé veľké úspechy ako operný skladateľ prežil v Taliansku, najproduktívnejšie roky strávil v Londýne a vo svojej tvorbe prepájal nemecký, taliansky, francúzsky a anglický kompozičný štýl.
„Hudbu ku kráľovskému ohňostroju napísal Händel na základe oficiálnej objednávky pre oslavy pri príležitosti podpísania Aachenského mieru medzi Francúzskom, Veľkou Britániou a Holandským kráľovstvom v roku 1749, ktoré kráľ Juraj II. usporiadal v londýnskom Green Parku pred vyše 260 rokmi. Ukázalo sa, že jeho hudba je stále aktuálna. Sme radi, že ľudia odchádzali z Devína v povznesenej nálade a verím, že sa jedinečnú atmosféru podarilo zachytiť aj kamerám,“ uzavrel dramaturg projektu Adrian Rajter.
Podujatie Hudba Európy na Devíne priniesol verejnosti Bratislavský samosprávny kraj a konalo sa pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Záznam Händlovej Hudby k ohňostroju odvysiela Dvojka RTVS dnes o 19.45. Ďalšie časti koncertu - rockové a popové hviezdy so symfonickým orchestrom a Pink Floyd - Atom Heart Mother, odvysiela RTVS v auguste a v septembri.