13. 7. 2016

Zomrel Jaromír Klempíř

Zomrel Jaromír Klempíř



Vo veku 72 rokov skonal český hudobník a skladateľ Jaromír Klempíř, ktorý zložil hity Hej, páni konšelé a C’est la vie pre speváka Karla Gotta. O jeho úmrtí informoval hudobný publicista Miloš Skalka. Pričína úmrtia nie je známa.
Jaromír Klempíř sa narodil 5. júna 1944 v Prahe a už ako študent na Štátnom konzervatóriu sa venoval hre na klavír a bicie a tiež dirigovaniu. Vstúpil do skupiny Pavla Sedláčka, ktorá pôsobila v pražskom divadle Semafor. V roku 1962 bol jedným zo zakladajúcich členov kapely Olympic, v ktorej pôsobil do roku 1964. Následne sa stal členom divadelného zoskupenia Apollo, kde sa zoznámil napríklad aj s Karlom Gottom. Tam sa začala aj jeho skladateľská kariéra, počas ktorej zložil viac než stovku piesní. Okrem Gotta skladal aj pre interpretov ako Helena Vondráčková, Waldemar Matuška, Václav Neckář či Pavlína Filipovská. V roku 1967 mal autonehodu, po ktorej sa načas musel vzdať aktívnej hudobníckej kariéry. Bol tiež členom Orchestra Československej televízie a autorom filmovej hudby. Zložil skladby do snímok ako Slasti otce vlasti (1969) alebo Podivná přátelství herce Jesenia (1985).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.