30. 8. 2016

Ak Boh dá

Ak Boh dá

Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že ak raz Boh dá, aby mal politickú silu, jedným z jeho prvých opatrení bude zrušenie koncesionárskych poplatkov. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, otázka koncesionárskych poplatkov ešte bude otázkou koaličného rokovania. „SNS ukázala obrovské rezervy pri nákupe externých relácií pre RTVS. Ukázala, kde sú zdroje. Minister kultúry Marek Maďarič tvrdohlavo predložil jedno jediné riešenie, ktoré je pre politika to najľahšie. To je zaťažme občanov. Môj princíp je, že občana budeme zaťažovať vyššími poplatkami, až keď štát nebude mať rezervu,“ vyhlásil Danko.
Štát má podľa predsedu SNS dostatočné množstvo zdrojov, len sú vynakladané neefektívne. „Problém RTVS je v tom, že sa nastavil model medzi komerčným a verejnoprávnym. Niektoré komerčné relácie stoja približne 50 000 eur, iné 20 000 eur. Napríklad relácia, ktorá z nás všetkých robí hlupákov,“ povedal. Ak teda bude záujem a minister Maďarič nie je schopný inak riešiť situáciu, ako ubrať ľuďom z peňaženiek, SNS podľa Danka príde s racionálnymi návrhmi. „Budeme hľadať zdroje na ministerstvách. Hanbil by som sa predstúpiť pred občanov a pýtať toľko, čo pýtajú v Čechách, keď im nevieme ponúknuť ani polovicu kvality ich vysielania,“ zdôraznil Danko, ktorý si myslí, že pri dvoch programoch vie RTVS aj ďalej dobre fungovať. Dodal, že SNS je pripravená hovoriť o zvýšení sumy, ktorou dnes RTVS prispieva štát.
Vláda prerušila rokovanie o novele zákona zvyšujúcej koncesionárske poplatky za vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Premiér Robert Fico po rokovaní povedal, že minister Maďarič má jeho absolútnu dôveru, splnil si svoju úlohu a na rade je SNS. Šéf rezortu kultúry si podľa predsedu vlády správne splnil úlohu, ktorá mu vyplývala z programového vyhlásenia vlády. Dodal, že na ciele v programovom vyhlásení naordinoval určité prostriedky. Návrh novely pred prázdninami vyvolal spor medzi ministrom kultúry Marekom Maďaričom a koaličnou SNS.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.