21. 8. 2016

Financovanie Rozhlasu a televízie Slovenska

 Financovanie 
Rozhlasu a televízie Slovenska

Financovanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) by malo byť viazané na hrubý domáci produkt (HDP). Navrhuje to poslanec Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič. Zmenou zákona o RTVS by tak zrušil úhradu za služby verejnosti poskytované RTVS, tzv. koncesionárske poplatky. Tie dnes musí platiť každý odberateľ elektriny bez ohľadu na to, či sleduje alebo počúva vysielanie RTVS.
      "Cieľom predkladaného návrhu zákona zrušenie dvoch súčasných príjmov RTVS a ich nahradenie novým príjmom, ktorým bude každoročne poskytovaný príspevok zo štátneho rozpočtu. Pritom sa presne a jasne určuje mechanizmus výpočtu jeho výšky," uvádza v návrhu Viskupič. Príspevok chce percentuálne stanoviť k objemu HDP na Slovensku. Zároveň však navrhuje, aby suma nikdy neklesla pod 100 miliónov eur.
      "Takéto ukotvenie koeficientu na ukazovateľ hrubého domáceho produktu odkazuje na navyšovanie príspevku v závislosti od výkonu slovenskej ekonomiky," doplnil Viskupič. Zmenou zákona chce nahradiť koncesionárskej poplatky a každoročné uzatváranie dodatku zmluvy so štátom.
      "Presne stanovený príspevok zo štátneho rozpočtu odstraňuje politický vplyv a bude použitý na úhradu nákladov na zabezpečenie služby verejnosti v oblasti vysielania, čo zahŕňa programy vo verejnom záujme, účelové investičné projekty i vysielanie do zahraničia," zdôvodňuje Viskupič.
      Svoj návrh na zmenu financovania RTVS má aj ministerstvo kultúry pod vedením Mareka Maďariča (Smer-SD). Na rokovaní vlády zatiaľ neprešlo. Návrh počíta so zvýšením koncesií zo súčasných 4,64 eur na sedem eur. To odmieta SNS. Pre koncesie hrozil minister Maďarič demisiou. Zatiaľ k tomu nedošlo. Čaká sa na riešenie z dielne SNS. Maďarič si podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) svoju úlohu vzhľadom na programové vyhlásenie vlády splnil.

Copyright © TASR 2016