17. 8. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Istanbulský súd rozhodol včera o zákaze vydávania prokurdského denníka Özgür Gündem pre údajnú účasť týchto novín na šírení "teroristickej propagandy". Informovala o tom agentúra AP.
Noviny Özgür Gündem mali podľa vyjadrenia súdu pôsobiť ako "mediálny orgán" v Turecku zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).
Agentúra AP upozornila, že dnešný súdny verdikt padol v čase zvýšených obáv ohľadne slobody tlače v Turecku.
Po júlovom pokuse o štátny prevrat turecké úrady zakázali okolo 130 novín, televíznych a rozhlasových staníc a ďalších médií. Vláda obvinila tieto médiá zo spolupráce s hnutím moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara podozrieva zo zosnovania prevratu.
Nemenovaný predstaviteľ vlády však podľa AP uviedol, že dnešné rozhodnutie v prípade novín Özgür Gündem nemá so zmareným pučom nič spoločné a denník sa môže voči verdiktu odvolať.
V súvislosti s pokusom o prevrat zatkli turecké orgány celkovo už vyše 35.000 ľudí. Približne 75.000 občanov prišlo o cestovné pasy a desaťtisíce pracovníkov v súdnictve, médiách, školstve, zdravotníctve, armáde či miestnej samospráve museli prerušiť výkon povolania.
Turecko sa nachádza na 151. mieste zo 180 krajín v rebríčku indexu slobody tlače, ktorý zostavila práve organizácia Reportéri bez hraníc.

Copyright © TASR 2016

Austrálsky herec Geoffrey Rush stvárni v pripravovanej antológii Genius nemecko-švajčiarsko-amerického teoretického fyzika Alberta Einsteina. Projekt bude vysielať National Geographic Channel, pre ktorý pôjde o vôbec prvý hraný seriál.
Seriál vznikne podľa úspešnej biografie Einstein: His Life and Universe (2007) amerického spisovateľa Waltera Isaacsona. Obsahovať bude desať epizód, pričom každý diel sa zameria na iný úspech uznávaného vedca. V novinke sa predstaví tiež Angličan Johnny Flynn, ktorý si zahrá mladšiu verziu Einsteina, v časoch, keď ešte nebol slávny.
Pilotnú epizódu nakrúti Ron Howard, ktorý bude po prvý raz pracovať na seriáli. Na konte má viac než dvadsať filmov vrátane úspešných snímok Apollo 13 (1995), Čistá duša (2001), Da Vinciho kód (2006) alebo Rivali (2013).
Na očakávanom miniseriáli sa budú spolupodieľať spoločnosti Fox 21 Television Studios či Howardova Imagine Entertainment, ktoré stoja za projektmi Homeland - Zradca (2011), American Crime Story: The People v. O.J. Simpson (2015) alebo Empire (2015). S nakrúcaním by mali začať už v septembri v Prahe. Predbežne plánujú novinku uviesť na televízne obrazovky v roku 2017, pričom sa tak stane v 171 krajinách a v 45 jazykoch sveta.
Geoffrey Roy Rush je jednou z mála osobností, ktoré sa môžu pochváliť takzvanou trojitou korunou herectva, keď získal Oscara, cenu Tony aj Primetime Emmy. Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied si vyslúžil v roku 1997 vďaka hlavnej úlohe v dráme Žiara (1996). Ďalšie tri nominácie mu vyniesli snímky Zamilovaný Shakespeare (1998), Quills - Perom markíza de Sade (2000) a Kráľova reč (2010). Svoju jedinú Primetime Emmy získal vďaka titulnej úlohe v televíznom filme Život a smrť Petra Sellersa (2004). Na konte má tiež tri britské filmové ceny BAFTA či dva Zlaté glóbusy. Hral aj v Kráľovnej Alžbete (1998), sérii Piráti Karibiku (2003, 2006, 2007, 2011) či snímkach Mníchov (2005), Najvyššia ponuka (2013) alebo Zlodejka kníh (2013).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.