2. 8. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký seriál Larry, kroť sa (2000 - 2011) by sa mal vrátiť na televízne obrazovky už na budúci rok. Potvrdil to programový riaditeľ televíznej stanice HBO Casey Bloys, podľa ktorého by sa mali pustiť do nakrúcania deviatej sezóny už túto jeseň. Ako tiež prezradil, termíny sa môžu mierne zmeniť, avšak účasť tvorcu scenára a zároveň predstaviteľa hlavnej postavy Larryho Davida je istá. "Dúfam, že väčšina ďalších účinkujúcich sa vráti, ale k tomu sme sa ešte nedostali," dodal Bloys, ktorý v mene HBO informoval o obnovení projektu v júni.
Seriál Larry, kroť sa mal na HBO premiéru 15. októbra 2000. Zobrazuje fikcionalizovaný život a zveličenú verziu Larryho Davida, ktorého každodenne sprevádza smola a dostáva sa do zahanbujúcich situácií. Projekt si počas jedenástich rokov vysielania vyslúžil celkovo 39 nominácií na Primetime Emmy, z ktorých dve premenil na víťazstvo. Okrem toho získali jeho tvorcovia Zlatý glóbus, keď v roku 2002 projekt uspel v kategórii Najlepší televízny seriál - komédia alebo muzikál. Do roku 2011 nakrútili osemdesiat epizód, pričom každá séria vyšla aj na DVD. Okrem spomínaného Larryho Davida v ňom účinkovali aj Cheryl Hines, Jeff Garlin, Susie Essman či Jorge Garcia.

Dlhoročný vatikánsky hovorca Federico Lombardi, ktorého od dneška nahradil v tejto funkcii americký novinár Greg Burke, sa stane novým predsedom dozornej rady vatikánskej nadácie Joseph Ratzinger - Benedikt XVI. Oznámili to dnes vo Vatikáne.
Nadáciu zriadil vtedajší pápež Benedikt XVI. so zámerom podporiť štúdium jeho teologických spisov.
Lombardimu, ktorý pôsobil ako vatikánsky hovorca od roku 2006 a ktorý je od prvého augustového dňa oficiálne na dôchodku, sa počas spiatočného letu z Krakova v nedeľu večer poďakoval za odvedenú prácu pápež František, uviedla tlačová agentúra APA.
O zmene na poste hovorcu s platnosťou od 1. augusta 2016 informoval Vatikán 11. júla.

Tadžikistan zavedie pokuty do výšky až 100 dolárov pre novinárov používajúcich slová, ktorým bežní čitatelia údajne nerozumejú. Informovala o tom dnes agentúra DPA.
"Vyskytujú sa prípady, keď niektorí novinári vo svojich príspevkoch použijú denne až desať slov, ktoré sú pre bežného čitateľa, diváka alebo poslucháča nezrozumiteľné. Takýmto konaním sa dopúšťajú hrubého porušovania zákona o úradnom jazyku," uviedol dnes na tlačovej konferencii predseda výboru pre jazyk a názvoslovie Gavchar Šarifzoda.
"Existujú pravidlá písania a požiadavky na dodržiavanie noriem, ktoré musia všetci rešpektovať," dodal Šarifzoda.
Podľa agentúry RIA Novosti budú jednotliví novinári čeliť pokutám vo výške 75-100 dolárov; vydavateľstvám budú hroziť pokuty od 150 do 200 dolárov. Priemerná mesačná hrubá mzda v Tadžikistane dosahuje v prepočte približne 170 dolárov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.