28. 8. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Od ukončenia olympijských hier v Riu uplynul už takmer týždeň. Športovci sa postupne vrátili do vlasti, eufória z prekonaných rekordov a víťazstiev zoslabla a nastal čas na hodnotenie. Najviac pozornosti vyvolávajú plavec Lochte a nízka sledovanosť hier.
Brazílska polícia obvinila amerického plavca Ryana Lochteho z nahlásenia vymysleného zločinu. Hrozí mu za to jeden až šesť mesiacov za mrežami alebo mastná pokuta. Lochte by mal teraz odcestovať späť do Ria a postaviť sa pred súd, môže však poslať svojho právnika. Škandál tak pokračuje a trpká príchuť na inak úspešnej účasti Spojených štátov na olympiáde je čoraz trpkejšia. Dvanásťnásobný olympijský medailista klamal o prepadnutí na čerpacej stanici, aby zakryl vandalizmus, ktorého sa tam s plaveckými kolegami dopustil. Lochte sa neskôr priznal, že bol opitý, a ospravedlnil sa. Mnohí športoví fanúšikovia sú však naňho stále nahnevaní a obviňujú ho z pokazenia olympijského zážitku.
Lochtemu sa už chrbtom postavili aj jeho doterajší veľkí sponzori ako Speedo a Ralph Lauren. Iní mu však chcú dať druhú šancu a popularitu si má napraviť aj účinkovaním v pripravovanej novej sérii tanečnej šou Dancing With The Stars. Svoj názor na Lochteho zatiaľ nevyjadrila ani americká olympijská komisia, ani plavecká federácia.
Druhou najviac prediskutovávanou témou je nízka sledovanosť olympiády. Televízia NBC, ktorá má vysielacie práva, uviedla, že v hlavnom vysielacom čase sledovalo hry v Riu 25,4 milióna divákov. Pred štyrmi rokmi to bolo 31,1 milióna divákov. Pokles vyvoláva vrásky na čele finančníkov z NBC, keďže práva na vysielanie olympijských hier majú až do roku 2032 a zaplatili za ne 7,7 miliardy dolárov. Podľa CNN musela NBC dokonca ponúknuť istý reklamný čas zadarmo. Reklamy sa totiž nedostali k toľkým divákom, koľkých televízia očakávala a za koľkých firmy zaplatili.
Vedenie NBC však na verejnosti hovorí o celkovej veľkej spokojnosti a dokonca označilo hry v Riu za najúspešnejšiu mediálnu udalosť v histórii. NBC odvysielala 6755 hodín priamych prenosov, záznamov, správ a diskusií. Počas 17 dní si športové zápolenie na obrazovkách NBC pozrelo celkovo 198 miliónov ľudí.
Tieto čísla sú podľa NBC dosť vysoké na to, aby NBC prezentovali vo výbornom svetle a pritiahli divákov k iným programom televízie. Zároveň NBC v čase olympiády sledovalo oveľa viac ľudí než iné televízne stanice. "Naše plánovanie a prezentácia hier v Riu... sú najpôsobivejším výkonom, aký som kedy videl vo svete médií. Toto je najambicióznejšia úloha v mediálnom biznise a náš tím... všetci si zaslúžia zlatú medailu," povedal predseda NBC Sports Group Mark Lazarus.

Francúzske úrady vzali do väzby švagra jedného z dvojice útočníkov na parížsku redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na zdroj z justície.
      Francúzskeho občana Mourada Hamyda (20) vydalo v piatok Francúzsku Bulharsko, kde sa koncom júla pokúsil prejsť cez hranicu do Turecka. Turci ho ale chytili a odovzdali Bulharom.
      Hamyd čelí obvineniam z terorizmu. Francúzske úrady ho podozrievajú z pokusu vstúpiť do radov teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. V prípade dokázania viny mu hrozí až desať rokov väzenia. Mladík obvinenia odmieta.
      Paríž na neho vydal zatykač na základe výpovede jeho sestry Khadije. Tá políciu informovala, že jej brat mal pôvodne cestovať do Maroka, ale napokon nastúpil na vlak smerujúci do Bulharska. Práve túto trasu zvyčajne používajú džihádisti, ktorí sa chcú pridať k IS, píše sa v zatykači.
      Hamyd je švagrom Chérifa Kouachiho, jedného z dvojice bratov, ktorí v januári 2015 zabili v redakcii Charlie Hebdo 12 ľudí. Bratia po čine ušli z Paríža a dva dni boli na úteku pred políciou, ktorá ich následne zlikvidovala v obci Dammartin-en-Goële.
      Mourad Hamyd bol pôvodne podozrivý v súvislosti s útokom na redakciu. Jeho stredoškolskí spolužiaci však spustili úspešnú kampaň na sociálnych sieťach za očistenie jeho mena. Podľa nich bol v čase útoku v triede. "Som študent, ktorý žije pokojne so svojimi rodičmi," tvrdil vtedy Hamyd.



Pôvodom ruského novinára Alexandra Ščetinina našli dnes mŕtveho v jeho kyjevskom byte, informovala agentúra UNIAN s odvolaním sa na spravodajský portál Kyjev Operativnyj.
      "Alexandra našli na balkóne jeho priatelia, ktorí mu prišli zablahoželať k narodeninám," uviedol portál. Podľa neho novinár utrpel strelné poranenie hlavy a pod stoličkou sa našla pištoľ.
      Podľa zdrojov agentúry UNIAN polícia prípad vyšetruje ako samovraždu. Ščetinin údajne poslal e-mail svojmu príbuznému s tvrdením, že plánuje spáchať samovraždu.
      Ščetinin založil tlačovú agentúru Novyj region, ktorá sa v roku 2014 rozdelila na uralskú a ukrajinskú redakciu. Vzdal sa ruského občianstva v prospech ukrajinského a usadil sa v Kyjeve
.

Copyright © TASR 2016

Americká televízia CW pripravuje seriálovú adaptáciu upírskej hororovej komédie Stratení chlapci (1987). Projekt pre televízne obrazovky spracuje Rob Thomas, ktorý stojí napríklad za sériou Veronika Marsová (2004 - 2007), podieľať sa na ňom budú aj spoločnosti Gulfstream TV a Warner Bros Television. Tvorcovia plánujú sedem sérií, z ktorých by každá mapovala iné desaťročie, pričom prvá by sa mala odohrávať v San Franciscu v roku 1967.
Pôvodný film sleduje príbeh dvoch bratov, ktorí sa z Arizony presťahujú do Kalifornie, kde sa stretnú s gangom upírov. V titule Joela Schumachera si vtedy zahrali Jason Patric, Kiefer Sutherland, Jami Gertz, Corey Haim či Corey Feldman. Pre jeho nové spracovanie, ktoré by sa malo zamerať na to, čo naozaj znamená byť nesmrteľným, herecké obsadenie zatiaľ nie je známe. Okrem predstaviteľov upírov by sa však malo v každej sezóne meniť podobne, ako prostredie, kde sa príbeh bude odohrávať.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Štáb režiséra Jiřího Stracha natáčal 26. augusta medzi Jinačovice a moravským Knínicami na Brnensku pokračovaní kriminálneho seriálu Labyrint. Na snímke počúvajú pokyny režiséra herci Jiří Langmajer a Tatiana Vilhelmová. Prvá séria, ktorú ČT odvysielala vlani, sa stala divácky veľmi úspešnou a vysoko hodnotenou. "Prvý diel sledovalo v televízii milión divákov, posledný 1,3 milióna. Rad ľudí prišliel k televízii, hoci prvé diely nevideli, ale pozreli si ho dodatočne na internete. S nakrúcaním druhej série sme čakali, ako si bude seriál divácky stáť," povedal Ziegelbauer . Seriál získal vlani tiež nomináciu na Českého leva.
Nakrúcanie, ktoré začalo v utorok, potrvá 77 dní, s pauzami sa bude nakrúcať decembra. Väčšinou sa bude štáb pohybovať na Brnensku. "Niektoré miesta sme ale našli aj o dosť ďalej. Väčšina natáčania nás čaká v exteriéroch," uviedol Ziegelbauer.
"Pri vysielaní prvej série sme zistili, že ľudia hľadali akékoľvek indície, ktoré by ich doviedli k rozuzleniu príbehu. Teraz nechceme nič prezrádzať," povedal Ziegelbauer. Kým minule sa vrah inšpiroval obrazmi Hieronyma Boscha, teraz látka čerpá z českých reálií. "Niekedy to bude možno ešte drsnejší a surovejší a v niekoľkých okamihoch sa bude človek možno aj báť. Niektoré veci sa môžu javiť zvláštne, nadprirodzene až nevysvetliteľne. Ale v závere dostane divák rozumné vysvetlenie," uviedol Ziegelbauer.
Langmajerovými hereckými kolegami budú Zuzana Kajnarová a Jan Hájek, režisérom je opäť Jiří Strach.
Seriál začne ČT vysielať v prvej polovici budúceho roka.

Príčinu piatkového požiaru filmových kulís v ateliéroch na pražskom Barrandove, ktorý podľa odhadov spôsobil škodu až 100 miliónov korún, odhalí až odborná znalecká skúmanie. Policajným a hasičským vyšetrovateľom sa ju zatiaľ nepodarilo určiť. Na miesto bol preto prizvaný špecialista z kriminalistického ústavu v Prahe. ČTK to oznámila hovorkyňa pražskej polície Andrea Zoulová. Oheň vypukol v piatok popoludní, hasiči ho definitívne zlikvidovali dnes pred siedmou hodinou rannou.
Vyšetrovatelia sa na miesto požiaru dostali dnes dopoludnia. "S využitím špeciálne vycvičeného psa pátrali po akcelerantoch horenia a snažili sa stanoviť príčinu požiaru. Ani po niekoľkých hodinách nedospeli k jednoznačnému záveru," uviedla Zoulová.
Požiar, ktorý bol vidieť na kilometre ďaleko, zasiahol okrem filmovej dekorácie tiež okolité porasty. Hasičom sa ho podarilo dostať pod kontrolu už v piatok večer, dohasovanie ale trvalo až do všerjšiehoo rána. "Miesto sme opustili pred 07:00, kedy sme odtiahli tiež posledný hadice. Tie sa teraz budú čistiť na stanici v Krči," podotkla hovorkyňa pražských hasičov Pavlína Adamcová.
Do hasenia sa zapojilo sedem jednotiek profesionálnych a 17 jednotiek dobrovoľných hasičov, vojenská cisterna z letiska vo Kbeloch a pomáhal tiež vrtuľník. Tri zasahujúci hasiči museli byť ošetrení kvôli únave a prehriatiu.
Kulisy boli pripravené pre natáčanie seriálu Knightfall. Seriál sa mal v pripravených kulisách začať nakrúcať už cez víkend. Podľa šéfa ateliérov Petra Tichého požiar síce filmovanie skomplikoval, ale nezastavil. "V tejto chvíli rokujeme s producentmi a servisné spoločností Stillking, čo bude ďalší plán. Projekt nikam neodchádza, dekorácií je postavené niekoľko, bude sa natáčať aj na exteriéroch. Dôjde ale k zásadnému narušeniu nakrúcacieho plánu," povedal Tichý spravodajskému serveru iDNES.cz. Je vraj možné, sa začne nakrúcať na menšom pozemku v inej časti štúdia.
Američania začali seriál pre stanicu History Channel točiť v Chorvátsku, do Česka sa presunuli v júli približne na päť mesiacov. Odhadovaná škoda 100 miliónov korún sa môže podľa Adamcovej po vyšetrovaní ešte zmeniť.

Copyright © ČTK 2016