23. 8. 2016

Nezabudnuteľná jeseň s RTVS

Nezabudnuteľná jeseň s RTVS

Programové priority v jesennom televíznom a rozhlasovom vysielaní prezentoval dnes napoludnie manažment verejnoprávneho RTVS. Divákom a poslucháčom sľubuje programovo bohatú jeseň a zároveň aj pozýva na spoločnú oslavu 90. výročia rozhlasu a 60. výročia televízie na Slovensku.
Televízna Jednotka ponúkne premiéry filmov z produkcie RTVS, medzi nimi Učiteľka, Vojtech či Wilsonovo. Pondelkové filmové kino uvedie snímky Colette, Dom, Eštebák, Chodník cez Dunaj, Krok do tmy, Lidice, Nedodržaný sľub či Všetko čo mám rád. Nebude chýbať televízna klasika v podobe filmov Ako sa Vinco zaťal, Bičianka z doliny, Živý bič či Tri gaštanové kone. Premiéru bude mať program Zlaté časy, ktorý bude čerpať z bohatého televízneho archívu. Novým bude aj program Strom želaní s moderátorom Matejom Sajfom Cifrom, druhá séria seriálu Doktor Martin II., pokračovanie budú mať šou Nikto nie je dokonalý či Milujem Slovensko. Dvojka ponúkne od septembra Návrat bratislavských pondelkov. V septembri bude mať premiéru aj dokumentárna séria Televízia za dverami, ktorú bude uvádzať archivár Milan Antonič.
„Jeseň v televíznom vysielaní bude zaujímavá, pestrá. Prinesieme celý rad premiérových filmov, medzi nimi Eva Nová, ktorá získala celý rad ocenení, Agáva či Domáca opatera aj ďalšie tituly z posledného obdobia. Pripravili sme nový zábavný program, ktorý mapuje 60 rokov Slovenskej televízie, hostiteľmi budú Elena Vacvalová a Dano Heriban, chceme sa cez širšie súvislosti pozrieť na históriu Slovenskej televízie, ale zasadiť to do kontextu doby a dejinných udalostí,“ uviedol pre TASR riaditeľ sekcie programových služieb STV Tibor Búza.
Rozhlasové programové služby ponúknu mimoriadne koncerty Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, slávnostný koncert k 40. výročiu Orchestra ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu, seriál Verejné tajomstvá, novú reláciu Ceda.sk, autorskú piesňovú súťaž Košický zlatý poklad či súťažný cyklus Ikony Slovenska Rádia Slovakia International.
„Jeseň v rozhlasovom vysielaní bude venovaná predovšetkým 90. výročiu rozhlasu. Budeme čerpať z archívu, pripravujeme nové relácie, ktoré pripomenú poslucháčom fenomény rozhlasového vysielania a priblížia osobnosti vysielania. Budú to dokumentárne, literárno-dramatické aj hudobné programy,“ dodal riaditeľ sekcie programových služieb SRo Vincent Štofaník.
„Jednak sme pripravili jeseň, ktorá je nezabudnuteľná, výnimočná, jedinečná kvôli výročiam, programovo sme ju obohatili v porovnaní s minulými rokmi v televízii aj rozhlase, premiéry našich koprodukčných projektov hovoria za všetko, nikdy v histórii takýto počet premiér nebol, ani sa roky nevytvoril taký počet. Vianoce musia byť s našou pôvodnou rozprávkou. Rozhlas čaká veľmi dobrá jeseň z hľadiska štruktúry a z hľadiska našich umeleckých telies,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ Václav Mika.

Copyright © TASR 2016