18. 8. 2016

Reakcia MV SR na vyjadrenie strany SaS

Reakcia MV SR na
vyjadrenie strany SaS

Ministerstvo vnútra SR v posledných týždňoch s vážnym znepokojením sleduje útoky opozičných poslancov na orgány činné v trestnom konaní, na konkrétnych vyšetrovateľov, policajtov ale aj prokurátorov. K týmto útokom začína dochádzať po tom, ako orgány činné trestné v konaní začali pred niekoľkými mesiacmi prešetrovať prípady súvisiace s niektorými opozičnými poslancami. Je zaujímavé, že osem rokov k takýmto útokom zo strany opozičných poslancov nedochádzalo.
Ich snaha o deštrukciu orgánov činných v trestnom konaní pramení z toho, že niektorí poslanci majú veľké obavy z toho, s akým záverom skončia prípady, kde sú podozriví zo závažných trestných činov.
Všetci vyšetrovatelia sú procesne nezávislí, pracujú pod dozorom prokuratúry, ktorá vedie trestné konanie a neexistuje jediný dôkaz ani indície, že by ktokoľvek do akéhokoľvek vyšetrovania zasahoval. Takéto útoky na políciu a orgány činné v trestnom konaní sú za hranicou akceptovateľnosti a nedejú sa v žiadnej demokratickej spoločnosti.
Strana SaS je dnes navyše tou poslednou, ktorá má akékoľvek morálne právo hovoriť o zneužívaní moci. Keď totiž bola súčasťou vládnej moci, jej nominanti nechali odpočúvať novinárov či prenasledovať nevinných ľudí. Stoja aj za znásilnením parlamentnej väčšiny, keď pri narýchlo zvolanej schôdze parlamentu pri voľbe generálneho prokurátora hlasovali proti rozhodnutiu Ústavného súdu SR. Dnes navyše evidentné porušovanie zákona a základných práv, ktoré sú garantované Ústavou SR, ospravedlňujú aktom vlastenectva.

Tlačový odbor
kancelárie Ministerstva vnútra SR