3. 8. 2016

RÚ SR NEWS

RÚ SR NEWS
Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) vydal na základe žiadosti spoločnosti Towercom, a.s., povolenie na používanie frekvencie K6 na terestriálne digitálne televízne vysielanie v štandarde DVB-T2 v rámci miestneho multiplexu (MUX-u) Bratislava. Držiteľ povolenia v žiadosti uviedol, že plánuje používať frekvenciu K6 v Bratislave pre účel prezentácie štandardu DVB-T2 v súvislosti s pripravovanou druhou digitálnou dividendou, t.j. v súvislosti s pripravovaným uvoľnením frekvenčného pásma 700 MHz, ktoré budú používať mobilní operátori. V súčasnosti na Slovensku prebieha prechod štvrtého terestriálneho MUX-u z vysielacieho štandardu DVB-T na modernejší DVB-T2.
Vysielač bude vysielať zo stanovišťa Kamzík. Povolená je vertikálna polarizácia, výška stredu anténového systému nad terénom 180 m, maximálny výkon ERP v nulovej rovine 5000 W, počet nosných 32k, modulácia 256-QAM. Povolenie je právoplatné. Platnosť povolenia je do 31.7.2018. Frekvenciu K6 v Bratislave pre účely poskytovania miestneho MUX-u je možné používať iba do doby, kým sa táto frekvencia nezačne používať pre účely poskytovania celoplošného terestriálneho MUX-u.
RÚ na základe žiadosti Towercom, a.s., zmenil povolenia, ktorými sú určené technické parametre vysielačov štvrtého MUX-u tak, aby bolo možné prejsť na štandard DVB-T2. Zmeny sú právoplatné. V súčasnosti na Slovensku prebieha prechod štvrtého MUX-u zo štandardu DVB-T na DVB-T2. Prechod prebieha z iniciatívy spoločnosti Towercom, a.s., ktorá ho financuje a poskytuje informácie pre užívateľov tejto platenej služby.
RÚ odporúča občanom, ktorí plánujú kúpiť nový televízny prijímač, aby pri jeho výbere brali do úvahy aj technologický pokrok. Rozhodnutie prijaté počas nákupu prijímača ovplyvní príp. potrebu budúcich investícií napr. do prídavných zariadení. Vzhľadom na budúce zmeny v terestriálnom (pozemskom) digitálnom TV vysielaní RÚ odporúča, aby si diváci, ktorí uprednostňujú terestriálny spôsob príjmu, zaobstarávali TV prijímače s podporou DVB-T2/HEVC.
Informáciu TASR poskytol tlačový hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Roman Vavro.


Copyright © TASR 2016