19. 8. 2016

Svetový deň fotografie

Svetový deň fotografie


Počas Svetového dňa fotografie, ktorý pripadá na 19. augusta, si v roku 2016 možno pripomenúť vytvorenie prvej stálej fotografie. Francúz Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) v roku 1826 vytvoril heliografiou prvú stálu dodnes zachovanú fotografiu. Niektoré zdroje uvádzajú okrem roku 1826 aj iné, najmä 1825. Niépce nazval svoj proces termínom heliografia (zo starogréckeho helios - Slnko a grafein - písať). Ide o postup vytvárania kontaktných reprodukcií grafických listov a snímok z camery obscury.
Dátum Svetového dňa fotografie, 19. august, pripomína oficiálny vynález fotografie. Svet zaň vďačí francúzskemu maliarovi, vedcovi a priekopníkovi fotografie Louisovi Jacquovi Mandému Daguerrovi (1787-1851), ktorý po dlhoročnom výskume prišiel na prvý použiteľný komplexný fotografický proces nazvaný daguerrotypia.
Prvá stála dodnes zachovaná fotografia Nicéphora Niépcea nesie názov "Pohľad z okna v Le Gras" a autor ju vyhotovil v dome vo francúzskom Saint-Loup-de-Varennes pri Chalon-sur-Saône. Ako uvádza Niépceovo múzeum v Chalon-sur-Saône, najstaršia fotografia vyhotovená heliograficky je v súčasnosti v zbierkach Texaskej univerzity v Austine (The University of Texas at Austin). Vďaka digitálnej technike je jej reprodukcia aj v Niépceovom múzeu.
Louis Jacques Mandé Daguerre mal fotografický proces vyvinutý už v roku 1837, v januári 1839 Francúzska akadémia vied ohlásila vynález daguerrotypie a o niekoľko mesiacov, 19. augusta 1839 vláda v Paríži vyhlásila, že odkúpila patent a "svetu dáva darček" - používanie vynálezu.
V tom istom roku britský chemik, archeológ a priekopník fotografie William Henry Fox Talbot (1800-1877) predstavil Kráľovskej spoločnosti v Londýne svoj fotografický vynález - kalotypiu. Išlo o prvý fotoproces založený na negatíve, z ktorého bolo možné urobiť množstvo fotografií.
Svetový deň fotografie založil austrálsky dobrodruh, bádateľ a fotograf Korske Ara v roku 2009 s cieľom spojiť miestne a svetové spoločenstvá na oslavy fotografovania. O rok neskôr, 19. augusta 2010, zorganizoval prvú svetovú online galériu. S 270 fotografiami, zaslanými na stránku tohto dňa a jej návštevou milovníkmi fotografie z vyše 100 krajín, to bol prvý oficiálny Svetový deň fotografie. Odvtedy sa slávi na celom svete.
Svetový deň fotografie je určený všetkým fotografom - amatérom, nadšencom aj profesionálom. Zakladateľ Svetového dňa fotografie a jeho webovej stránky Korske Ara na nej napísal: "Tak často zabúdame, že boli časy, keď sme sa nemohli hneď podeliť so svojimi priateľmi či členmi rodiny o svoje zážitky kdekoľvek na svete. V súčasnosti túto možnosť už berieme ako samozrejmosť."
Okrem Svetového dňa fotografie majú nadšenci "písania svetlom" príležitosť pripomenúť si aj Svetový deň dierkovej fotografie (World Pinhole Photography Day), a to každú poslednú nedeľu v apríli.

Zdroje a viac: www.worldphotoday.org, www.britannica.com, http://photography.about.com, www.nationaltrust.org.uk, www.encyclopedia.com, www.prophoto-online.de, www.cameramuseum.ch, www.museeniepce.com

Copyright © TASR 2016