12. 9. 2016

Cinematik 2016

Cinematik 2016

Celkovo 91 filmov, z toho 78 dlhometrážnych a 13 stredo- a krátkometrážnych titulov uvedie 11. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik Piešťany (13.-18.9.). Podľa umeleckého riaditeľa Vladimíra Štrica predstaví 47 celovečerných filmov, ktoré neboli na Slovensku v kinodistribúcii a 37 snímok premietne v slovenskej premiére. Festival ponúkne 13 sekcií, z ktorých sú dve súťažné. Hlavnú súťažnú sekciu Meeting Point Europe tvorí desať filmov, o ktorých rozhodlo hlasovanie panelu 17 európskych filmových kritikov. Medzi jej vrcholy Štric zaradil snímky High-Rise (r. Ben Wheatley), Chevalier (r. Athina Rachel Tsangari) či film Oheň na mori (r. Gianfranco Rosi). Festival uzatvorí oceňovaný povojnový film Pod pieskom (r. Martin Zandvliet). "Teší nás, že v tom výbere je po druhý raz v histórii aj slovenský film, minoritná koprodukcia Rodinný film režiséra Olmoa Omerzua."
V rámci druhej súťažnej sekcie Cinematik.doc premietnu šesť filmov, ktoré hodnotila porota v zložení Gaby Babić (Nemecko), Matthieu Darras (Francúzsko), Mária Ferenčuhová (Slovensko). "Víťazný film dostane Cenu Literárneho fondu - Cinematik.doc, spojenú s finančnou prémiou pre režiséra vo výške 750 eur," dodal Štric k sekcii, v ktorej súťažia aj dokumentárne filmy 5 October (r. Martin Kollár), Para nad riekou (r. Robert Kirchhoff, Filip Remunda) či novinka režiséra Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom.
Tohtoročný Cinematik sa bude podrobne venovať nemeckej kinematografii. "Nemecké filmy tvoria takmer štvrtinu programu," potvrdil umelecký riaditeľ s tým, že festival venoval jednu veľkú sekciu významnému nemeckému režisérovi Wimovi Wendersovi. Aktuálny ročník uvedie v rámci sekcie Rešpekt celkovo 11 Wendersových filmov a predstaví tak viac ako 40-ročnú tvorbu svetového filmára. Vo výbere nechýba Wendersov ostatný film Všetko bude v poriadku. "Jeho nový film bude mať premiéru v Benátkach, súčasne pracuje na ďalšom filme, ktorý bude mať premiéru v novembri," poznamenal Štric. Podľa neho Wim Wenders práve pre pracovné nasadenie na piešťanský festival nepríde. "Komunikovali sme s jeho produkčnou spoločnosťou veľmi intenzívne celé leto, ale, bohužiaľ, toto je výsledok, nám neostáva iné, než to akceptovať."
Mladému nemeckému filmu je venovaná sekcia Zbohom minulosti, ktorú kurátorsky zostavil Oliver Baumgarten, programový riaditeľ nemeckého filmového festivalu Max Ophüls Preis. Premietne osem najnovších počinov nemeckých tvorcov, medzi dokumentárnymi i hranými titulmi je aj novinka Dietricha Brüggemanna Heil a drsná rodinná dráma My, netvori režiséra Sebastiana Ko.
Priaznivcov slovenského filmu poteší tradičná sekcia Čo dom dal, ktorá okrem iného uvedie v premiére dve celovečerné česko-slovenské koprodukcie. "Je to film Pirko, slovensko-český film režisérov Lucie a Petra Klein Sloboda a druhý má názov Smrteľné historky režiséra Jana Bubeníčka, tiež česko-slovenská koprodukcia, poviedkový animovaný trikový film o hrdinstve a smrti," povedal pre TASR Vladimír Štric.
Premietať sa bude v šiestich projekčných priestoroch. "Štandardným hlavným stanom je Dom umenia, Kino Fontána, Kino Klub, novým je Bažant Kinematograf, premietame aj v Kine Kúpele a v priestore Žiwell," informoval dnes na tlačovej konferencii v Bratislave výkonný riaditeľ festivalu Tomáš Klenovský. "Predpredaj akreditácií nám naznačuje, že budeme mať tento rok zase viac ľudí na festivale. Pravdepodobne k tomu prispelo aj to, že sa nám podarilo dohodnúť lacné ubytovanie v Piešťanoch, takže ľudia nemajú problém na festival prísť. Tešíme sa, že Cinematik stále len rastie," uzavrel.
Festival otvorí nový film Woodyho Allena Café Society, ktorý slávny režisér zasadil do 30. rokov minulého storočia. Hlavnou postavou je mladý Bobby Dorman utekajúci pred rodinnými problémami do Hollywoodu, kde sa zamestná ako poslíček vo filmových štúdiách. Cinematik uvedie v distribučnej premiére aj dokument Rona Howarda The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years, ktorý prezentuje slávnu kapelu cez neznámy príbeh. Prináša kompiláciu záberov z čias, keď boli The Beatles na výslní a absolvovali šnúru koncertov po celom svete.

Copyright © TASR 2016