19. 9. 2016

Cinematik 2016

Cinematik 2016

Hlavnú cenu Medzinárodného filmového festivalu Cinematik 2016, ktorý sa konal 13.-18. septembra v Piešťanoch, za najlepší európsky film si odniesol Oscarom ovenčený film maďarského režiséra Lászlóa Nemesa Saulov syn. O udelení ceny Meeting Point Europe Award rozhodol panel 17 mladých európskych kritikov. Cenu Literárneho fondu Cinematik.doc za najlepšiu réžiu slovenského dokumentárneho filmu udelili režisérovi Martinovi Kollárovi za snímku 5 October.
Na 11. ročníku Cinematiku mohli diváci vidieť 91 filmov, z toho 78 dlhometrážnych a 13 stredo- a krátkometrážnych titulov. Cenu divákov si odniesol Pavol Barabáš za svoj film Sloboda pod nákladom a Cenu primátora mesta Piešťany Robert Kirchhoff a Filip Remunda za Paru nad riekou.
Festival organizuje Cinematik, s.r.o. Jeho čestnou predsedníčkou je herečka Božidara Turzonovová, umeleckým riaditeľom je Vladimír Štric a výkonným riaditeľom Tomáš Klenovský. Podujatie podporuje Audiovizuálny fond SR. Spoluorganizátormi sú mesto Piešťany a Lúčnica, ktorej Dom umenia je organizačnou zložkou. Informoval PR festivalu Peter Konečný.


Copyright © TASR 2016