13. 9. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Saudská Arábia spustila satelitné televízne vysielanie z púte do Mekky v iránskej perzštine - jazyku fársí, keďže Iránci sa tento rok na tradičnej moslimskej púti hadždž nezúčastňujú v dôsledku sporu medzi oboma krajinami, ktoré sú regionálnymi súpermi. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Saudskoarabský minister kultúry a informácií Adil Toraifí povedal saudskoarabským médiám, že nový kanál bude tiež mať rozhlasové vysielanie do Iránu, Iraku a Afganistanu ako aj cez aplikácie v mobilných telefónoch a na internete.
V poznámkach, ktoré v nedeľu zverejnila oficiálna saudskoarabská tlačová agentúra, minister uviedol, že nový kanál "si kladie za cieľ vysielať posolstvo hadždž, večného významu islamu a čo poskytuje kráľovstvo ... pútnikom a návštevníkom."
Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí kritizoval Saudskú Arábiu za to, ak vlani pripravila púť do Mekky. Irán tento rok hadždž bojkotuje a podľa BBC namiesto púte do Mekky podporil v sobotu alternatívnu akciu v irackom meste Karbalá, jednom z najposvätnejších miest šiitskych moslimov.
Napätie medzi Iránom a Saudskou Arábiou vzrástlo po minuloročnej panike v údolí Miná počas púte, v ktorej podľa neoficiálnych zdrojov zahynulo vyše 2400 ľudí, z toho 464 Iráncov. Saudská Arábia a Irán nemajú diplomatické vzťahy a sporia sa pre celý rad regionálnych záležitostí vrátane konfliktov v Jemene a Sýrii.
Saudská Arábia počet minuloročných obetí sústavne zľahčuje. Oznámila vyšetrovanie, ale jeho závery nezverejnila.
Na púť do Saudskej Arábie tento rok dorazilo zatiaľ vyše 1,3 milióna zahraničných pútnikov. Najviac ich pricestovalo z Indonézie, ktorá je najľudnatejšou moslimskou krajinou.


Rada talianskeho mesta Amatrice, ktoré nedávno postihlo ničivé zemetrasenie, podala žalobu na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo za karikatúry zosmiešňujúce túto prírodnú katastrofu a jej obete.
Ako dnes informoval taliansky denník Corriere Della Sera, v zastúpení mesta žalobu podal advokát Mario Cicchetti. Namieta v nej proti karikatúre prirovnávajúcej zranené obete ničivého zemetrasenia k cestovinám pripraveným na spôsoby najtypickejšie pre túto časť Talianska: zakrvaveného muža na nich ilustrátor označil za cestoviny penne a paradajkovou omáčkou, doráňanú ženu za penne zapekané so syrom a telá obetí vyčnievajúce spod ruín zrútených domov za gratinované lazane.
V reakcii na polemiku, ktorú táto ilustrácia vyvolala, Charlie Hebdo zaradil do svojho nasledujúceho vydania karikatúru, ktorou škody napáchané zemetrasením v strednom Taliansku pripísal nie sebe, ale "mafii", a to za výstavbu budov neschopných odolávať zemetraseniam.
Advokát Cicchetti označil ilustrácie za "morbídnu, nezmyselnú a nepredstaviteľnú urážku obetí živlu". Uznal, že kritika, vrátane satiry, je nedotknuteľným právom, a to tak v Taliansku, ako aj vo Francúzsku. Upozornil však súčasne, že nie všetko môže byť námetom pre satiru. Dodal, že v tomto prípade obe karikatúry urážajú pamiatku obetí zemetrasenia i preživších, ako aj samotné mesto Amatrice.
Ateistický a ľavicový francúzsky týždenník Charlie Hebdo je často obviňovaný z toho, že jeho karikatúry sú príliš útočné či cynické. Vlani v januári však zažil nebývalú vlnu sympatií a podpory z celého sveta po tom, ako sa jeho redakcia v Paríži stala terčom útoku komanda islamistických radikálov, pri ktorom prišlo o život 12 ľudí - väčšinou členov či spolupracovníkov redakcie.
Zemetrasenie z 24. augusta, ktoré postihlo stredné Taliansko, si vyžiadalo 300 obetí na životoch a obrovské materiálne škody.


Počet žiadostí tureckých novinárov o pomoc a podporu adresovaných Európskej federácii novinárov (EFJ) sa viac ako zdvojnásobil po neúspešnom pokuse o prevrat z 15. júla. V súvislosti s konferenciou v Bruseli o aktuálnej situácii novinárov a aktivistov v Turecku o tom dnes informovala tlačová agentúra Belga.
      Projektový manažér EFJ Mehmet Koksal upozornil, že v súčasnosti je v Turecku uväznených okolo stovky novinárov, z toho sa 60 ocitlo za mrežami po 15. júli.
      "Žiadosti o podporu z EFJ sa po nevydarenom prevrate takmer zdvojnásobili. Týkajú sa hlavne progülenovských a kurdských novinárov," uviedol Koksal. Spresnil, že prosby o pomoc sú rôzne, od požiadaviek, aby boli členovia EFJ prítomní pri súdnom procese v Turecku, až po pomoc pri opustení krajiny alebo získaní azylu v zahraničí.
      Ankara viní islamského duchovného žijúceho v americkom exile Fethullaha Gülena, ktorý mal v Turecku stúpencov aj medzi novinármi, že stojí za prípravami zmareného prevratu. Samotný duchovný to popiera.
      Dnešná konferencia v Bruseli bola spoluorganizovaná s Medzinárodnou federáciou novinárov(IFJ) a ako hosťa pozvala tureckého aktivistu za ľudské práva a hudobného skladateľa Sanaryho Yurdatapana. Ten v Bruseli podal svedectvo o súčasnom stave slobody prejavu v krajine.
      Yurdatapan upozornil, že v Turecku možno nezávislé médiá "spočítať na prstoch jednej ruky"; televízne kanály sú podľa neho na 80 percent pod štátnou kontrolou, prestali existovať nezávislé noviny a niekoľko nezávislých internetových spravodajských serverov vláda blokuje, takže nie sú prístupné z tureckého územia.
      "Nevoláme po bojkote, nechceme démonizovať (tureckého prezidenta Recepa Tayyipa) Erdogana. Jednoducho očakávame, že sa nebude tolerovať žiadna výnimka z princípov právneho štátu alebo zo záruk základných práv. Výnimočný stav nemôže ospravedlniť všetko," uviedol Koksal na margo súčasného diania v Turecku.



Copyright © TASR 2016



Americká spoločnosť Netflix oznámila, že seriál Narcos (2015) bude pokračovať treťou a štvrtou sezónou, a to aj napriek tomu, že hlavná postava - kolumbijský drogový kráľ Pablo Escobar v druhej sérii zomrel. Hlavnými výkonnými producentmi projektu budú aj naďalej José Padilha a Eric Newman. Počet epizód ďalších dvoch sérií ani termíny ich premiér zatiaľ neprezradili.
"Narcos je o kokaíne a kokaín nezmizol po Escobarovej smrti. To, že sme seriál nazvali Narcos a nie Pablo Escobar, malo svoj dôvod. Seriál je predovšetkým o obchode s drogami, pričom sú aj iní díleri a v druhej sezóne vznikli voči Escobarovi rôzne aliancie, čiže existuje viacero príbehov, ktoré môžeme spracovať," vyhlásil Newman.
Tvorcami seriálu Narcos, ktorého prvú sériu sprístupnili vlani 28. augusta, sú Chris Brancato, Carlo Bernard a Doug Miro. Spomínaného Escobara v ňom stvárnil Wagner Moura, v ďalších úlohách sa predstavili Boyd Holbrook, Pedro Pascal, Joanna Christie či Stephanie Sigman. Druhú sériu sprístupnili 2. septembra, pričom obe mali zhodne po desať epizód. Narcos získal vlani dve nominácie na Zlatý glóbus, a to v kategóriách Najlepší televízny seriál - dráma a Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme pre Mouru.

Poľská tenistka Agnieszka Radwanská si zjavne aj pod vplyvom čerstvých mediálnych šumov o jej sobáši vystrelila zo zvedavcov. "Potrebujem dostatok oddychu pred zajtrajším svadobným dňom," napísala 27-ročná finalistka Wimbledonu 2012 "Aga" Radwanská v piatok na svojom verifikovanom oficiálnom facebooku a pridala fotku z pláže. V sobotu ponúkla snímku v slávnostnej exteriérovej scenérii a uviedla: "... a svadbu Joanny a môjho kouča Tomasza máme za sebou. Všetko naj tomuto páru! PS: Špeciálne pozdravujem novinárov s bujnou predstavivosťou." Počas nedávnych newyorských grandslamových US Open Dánka s poľským pôvodom Caroline Wozniacka nepriamo prezradila, že staršia zo sestier Radwanských si čoskoro zoberie svojho sparinga a dlhoročného priateľa Dawida Celta.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.