13. 9. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 

Vedúci vydania francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo, ktorý nedávno pobúril svojimi karikatúrami obetí ničivého zemetrasenia v talianskom Amatrice, obhajuje krok svojej redakcie tvrdením, že "nastal čas porušiť tabu zo smrti".
Redaktor známy pod menom Riss vystúpil s obhajobou svojho týždenníka a karikaturistov Felixa a Coco po tom, ako rada mesta Amatrice podala žalobu na Charlie Hebdo za ilustrácie zosmiešňujúce túto prírodnú katastrofu a jej obete. Riss však dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice France Inter tvrdil, že "smrť je vždy tabu (...), ale občas ho treba porušiť".
Dodal, že "pre nás" je to obrázok žánru čierneho humoru, "aké sme robili aj predtým, nejde o nič mimoriadne".
Riss vo svojom vystúpení, naopak, kritizoval diskutérov na sociálnych sieťach za ich nepriateľské výpady proti Charlie Hebdo. "Mnoho kriku pre nič," vyhlásil, pričom sa na adresu kritikov následne vyjadroval veľmi nevyberavo.
V súvislosti so zemetrasením v Amatrice sa na stránkach Charlie Hebdo objavili dve karikatúry. Prvá - od Felixa - prirovnáva zranené obete ničivého zemetrasenia k cestovinám pripraveným na spôsoby najtypickejšie pre túto časť Talianska: zakrvaveného muža na nich ilustrátor označil za cestoviny penne s paradajkovou omáčkou; doráňanú ženu za penne zapekané so syrom; a telá obetí vyčnievajúce spod ruín zrútených domov za gratinované lazane.
V reakcii na polemiku, ktorú táto ilustrácia vyvolala, Charlie Hebdo zaradil do svojho nasledujúceho vydania karikatúru z dielne ilustrátorky Coco, ktorá škody napáchané zemetrasením v strednom Taliansku pripísala "mafii", a to za výstavbu budov neschopných odolávať zemetraseniam.
Advokát mesta Amatrice Mario Cicchetti označil ilustrácie za "morbídnu, nezmyselnú a nepredstaviteľnú urážku obetí živlu". Uznal, že kritika, vrátane satiry, je nedotknuteľným právom, a to tak v Taliansku, ako aj vo Francúzsku.
Upozornil však súčasne, že nie všetko môže byť námetom pre satiru. Dodal, že v tomto prípade obe karikatúry urážajú pamiatku obetí zemetrasenia i preživších, ako aj samotné mesto Amatrice.
Ateistický a ľavicový francúzsky týždenník Charlie Hebdo je často obviňovaný z toho, že jeho karikatúry sú príliš útočné či cynické. Vlani v januári však zažil nebývalú vlnu sympatií a podpory z celého sveta po tom, ako sa jeho redakcia v Paríži stala terčom útoku komanda islamistických radikálov, pri ktorom prišlo o život 12 ľudí - väčšinou členov či spolupracovníkov redakcie.
Zemetrasenie z 24. augusta, ktoré postihlo stredné Taliansko, si vyžiadalo 300 obetí na životoch a obrovské materiálne škody.

Copyright © TASR 2016