30. 9. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Väčšina Američanov, ktorí sa pravdepodobne zúčastnia novembrových volieb, považuje za víťazku prvej prezidentskej debaty demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v stredu zverejnila televízia NBC News.
Internetový prieskum vykonala spoločnosť SurveyMonkey ihneď po skončení pondelkovej diskusie na vzorke 7541 dospelých respondentov z celých USA. Išlo o osoby, ktoré sledovali samotný duel alebo s ním súvisiace správy médií.
Väčšina, až 52 percent účastníkov prieskumu, označila za víťazku debaty Hillary Clintonovú. Jej republikánskeho súpera považovalo za víťaza len 21 percent pravdepodobných voličov.
Približne 26 percent opýtaných vyslovilo presvedčenie, že v diskusii jednoznačne nezvíťazil ani jeden z kandidátov.
Clintonová si pritom zrejme dokázala vylepšiť imidž v radoch demokratických alebo demokratom naklonených voličov. Až 50 percent z nich uviedlo, že si na základe debaty mienku o demokratickej kandidátke zlepšili.
Naopak Donald Trump až tak u republikánskych alebo republikánom naklonených voličov nezabodoval. Po vzhliadnutí debaty si na neho vylepšilo názor 26 percent voličov z tejto skupiny, zatiaľ čo u 68 percent žiaden pozitívny posun nenastal.
Prezidentská debata pritiahla v pondelok večer rekordných 84 miliónov amerických televíznych divákov. Išlo o prvú z troch naplánovaných diskusií Clintonovej a Trumpa pred prezidentskými voľbami 8. novembra. Ďalšie dva duely sa majú konať 9. a 19. októbra.

Copyright © TASR 2016

Francúzsky prezident Francois Hollande včera v mestečku Dammartin-en-Goele, severne od Paríža, otvoril zrekonštruovanú budovu tlačiarne, v ktorej sa v januári 2015 ukryli páchatelia streľby v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo. Informoval o tom spravodajský portál RTL.
Išlo o prvý zo série islamistických útokov, ktoré Francúzsko postihli a vyžiadali si vyše 200 obetí na životoch.
Na znovuotvorenie tlačiarne jej majiteľ Michel Catalano pozval aj prezidenta Hollanda, ktorý vo svojom dnešnom prejave vysvetlil, že do Dammartin-en-Goele prišiel, aby ukázal "symbol, čoho je ľudská vôľa schopná".
V súvislosti s trvajúcou hrozbou teroristických útokov Hollande vyhlásil, že sa "treba postaviť tým, ktorí nás ohrozujú". "Treba byť silnejší," zdôraznil.
Michel Catalano sa Hollandovi poďakoval za podporu, ktorej sa mu dostalo po dramatických udalostiach, i v súvislosti s rekonštrukciou budovy, kde po skúsenostiach z vlaňajška dal vybudovať bezpečnostné schodisko i únikový východ.
Vysvetlil, že svoju tlačiareň síce dočasne presťahoval, ale do Dammartinu sa vrátil, lebo, ako formuloval, "tu som padol na kolená i vstal, a tu sa znova naučím chodiť". Hostí slávnostného aktu Catalano pobavil, keď citoval reggae speváka Boba Marleyho, že "niekedy človek nemá na výber, len byť silný".
Následne Hollande odovzdal Catalanovi a jeho zamestnancovi Lilianovi Leperovi insígnie rytierov Čestnej légie. Lepere sa počas vlaňajšej drámy skrýval v kuchynke tlačiarne a pomocou SMS správ zo svojho mobilu dával elitným policajným jednotkám presné informácie o teroristoch, čím im ich zásah zjednodušil.
Spomínanými teroristami boli bratia Cherif a Said Kouachiovci, ktorí 7. januára 2015 v parížskej redakcii týždenníka Charlie Hebdo zastrelili 12 ľudí. Po dvoch dňoch na úteku sa skryli do budovy tlačiarne v obci Dammartin-en-Goele v Pikardii, kde ich polícia obkľúčila a neskôr pri zásahu svojich elitných jednotiek zastrelila. Budova bola počas policajnej operácie poškodená a vyžiadala si rozsiahlu rekonštrukciu a úpravy.
K rovnakej bunke ako Kouachiovci - napojenej na jemenskú odnož al-Káidy - patril aj Amedy Coulibaly, ktorý 8. januára na parížskom predmestí Montrouge smrteľne zranil neozbrojenú policajtku a o deň neskôr obsadil kóšer samoobsluhu vo Vincennes na okraji Paríža, kde zastrelil štyroch ľudí a ďalších zadržiaval ako rukojemníkov, pričom ich prepustenie podmieňoval oslobodením bratov Kouachiovcov. Pri zásahu elitných jednotiek ho polícia zastrelila.
Útoky z januára 2015 so 17 obeťami boli v Paríži najkrvavejšie od októbra 1961, keď sa tam odohral masaker alžírskych demonštrantov. Svojou bilanciou však januárové atentáty prekonala séria teroristických útokov z novembra 2015, ktorá si vyžiadala 130 obetí na životoch. Celkovo si útoky, ktoré Francúzsko zažilo od začiatku roku 2015, vyžiadali životy vyše 200 osôb.

V októbrovom čísle magazínu Playboy, ktorý je povestný fotografiami sporo odetých žien, sa prvýkrát objavia snímky mladej moslimky so šatkou na hlave. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.
"Modelkou" bola 22-ročná americká novinárka líbyjského pôvodu Noor Tagouriová, ktorej fotografie ilustrujú článok s názvom Renegáti. Článok hovorí o mužoch a ženách, ktorí riskujú všetko - niekedy aj vlastný život -, aby robili to, čo majú radi, a prekračujú pritom mnohé pravidlá.
Tagouriová na snímkach pózuje oblečená v čiernych džínsoch, koženej motorkárskej bunde a s hidžábom kaki farby na hlave. Obuté má biele tenisky. Sedí na drevenej koze na pílenie dreva pred múrom premaľovaným ako americká vlajka, na ktorej sú stopy po strelách, náznak obrázku holubice mieru a známy symbol pacifistického hnutia.
V sprievodnom interview Tagouriová hovorí o problémoch, ktoré zažíva ako mladá moslimka v USA, ale aj o svojom cieli stať sa prvou moderátorkou v hidžábe v niektorej v amerických komerčných televízií.
Fotografie zahalenej Noor v pánskom magazíne Playboy vyvolali protichodné reakcie: kým časť ľudí (medzi nimi aj 100.000 Nooriných followerov) ich označila za pokrok, iní mladú ženu ostro kritizujú.
"Playboy je synonymom pornografie," napísal internetový magazín The Muslim Vibe, pričom argumentuje, že časopis založený Hughom Hefnerom už desiatky rokov robí zo žien objekty pohlavnej túžby, mení ich na tovar a zdôrazňuje ich sexualitu.
"To, že zmiernili svoj imidž (rozhodnutím nezverejňovať akty), neznamená, že by sme s nimi mali začať spolupracovať," uvádza moslimský magazín.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.