8. 9. 2016

Novým členom Rady pre vysielanie a retransmisiu sa stal Zoltán Pék

Novým členom Rady pre vysielanie 



a retransmisiu sa stal Zoltán Pék


Novým členom Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa stal nominant koaličného Mostu-Híd Zoltán Pék. Rozhodli o tom dnes poslanci NR SR, keď Pékovi v tajnej voľbe odovzdali 91 hlasov.
Uvoľnené miesto v RVR treba doplniť po tom, ako sa členstva vzdal Peter Abrahám. Svoje rozhodnutie oznámil predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi listom z 30. júna tohto roku. Šéf parlamentu prijal následne päť nominácií, ktoré odobril parlamentný výbor pre kultúru a médiá.
O pôsobenie v správnom orgáne, ktorý vykonáva štátnu reguláciu v oblasti televízneho a rozhlasového vysielania, retransmisie a poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie, mal záujem aj bývalý televízny moderátor Jaroslav Buček, ktorý dnes pôsobí na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Navrhlo ho občianske združenie Paradysio, dostal tri hlasy.
Poslanecký klub SNS pôvodne navrhol Karola Haťapku, ktorý už bol v minulosti podpredsedom RVR. SNS však jeho kandidatúru krátko pred voľbou stiahla. Opozičná ĽSNS navrhla riaditeľa súkromnej spoločnosti Jozefa Kubána (14 hlasov), Akadémia umení v Banskej Bystrici nominovala dlhoročného rozhlasového novinára a naposledy aj hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľubomíra Krna (jeden hlas).
Zoltán Pék nebude v rade pôsobiť celé šesťročné obdobie, ale len do roku 2017, kedy malo uplynúť funkčné obdobie Abrahámovi. RVR má celkom deväť členov a v súčasnosti ju vedie bývalý programový riaditeľ Slovenskej televízie, vedecký pracovník a pedagóg Miloš Mistrík.

Copyright © TASR 2016