12. 9. 2016

Zomrel Ján Kováčik

Zomrel Ján Kováčik

Vo veku 89 rokov zomrel známy herec nitrianskeho divadla Ján Kováčik. Bol zakladajúcim členom Krajového divadla v Nitre, neskôr členom hereckého súboru Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre. „Jeho odchodom sa pomaly uzatvára jedna veľká éra nitrianskej veľkej hereckej generácie, ktorá položila základy slovenského profesionálneho divadelníctva,“ uviedla PR manžérka DAB Gabriela Kováčová. Na Kováčika budú jeho kolegovia spomínať ako na skvelého herca, milého človeka, elegána a džentlmena s pohľadom večného chlapca a neskôr aj milovníka života, žien a divadla.
Ján Kováčik v roku 1949 absolvoval štúdium herectva na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. V rokoch 1948 – 1952 bol členom Rozhlasovej dramatickej družiny, v rokoch 1952 – 1956 členom činohry Divadla Nová scéna v Bratislave. Od roku 1956 až do roku 1980 bol členom Nitrianskeho krajového divadla a neskôr Divadla Andreja Bagara v Nitre. Najviac tvorivých príležitostí mu poskytlo účinkovanie práve v nitrianskom divadle, kde stvárnil vyše 120 spočiatku veľkých, neskôr zväčša menších postáv. V rokoch 1956 až 1972 patril k najobsadzovanejším charakterovým hercom. Medzi jeho najvýraznejšie kreácie patrila postava Karola Bovaryho v inscenácii Pani Bovaryová. V Návšteve starej dámy (1974) vytvoril zvonka neefektnými, ale vnútorne presne zodpovedajúcimi výrazovými prostriedkami psychologicky zložitú postavu Illa, čo bol kulminačný bod jeho tvorby. V druhej polovici 80. rokov hral v inscenáciách Jozefa Bednárika Eunuch, Modrý vták, Proso, Katarína z Heilbronnu, Smútok pristane Elektre, Zimná rozprávka a ďalšie, ktorý ho neskôr v 90. rokoch obsadil aj do svojich muzikálových inscenácií Adam Šangala (2003), Modrá ruža (2008). Posledné postavy stvárnil v scénickej fantázii Svätenie jari a v Kráľovi Learovi. Ján Kováčik vytvoril množstvo menších aj stredných postáv v televízii a vo filme. „Diváci si ho asi najviac budú pamätať v postave Kápa vo filme Boxer a smrť so Štefanom Kvietikom,“ doplnila Kováčová.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.