21. 10. 2016

Etnofilm Čadca 2016

Etnofilm Čadca 2016

Zlatého turoňa – Grand Prix 19. ročníka medzinárodného filmového festivalu o etnológii, sociálnej a kultúrnej antropológii Etnofilm Čadca 2016 získal film Sväté hlasy talianskeho autora Renata Morelliho za pôsobivé zobrazenie Veľkonočného piesňového rituálu Sardínie. TASR o tom informovala riaditeľka filmového festivalu a zároveň riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Silvia Petreková.
Strieborného turoňa udelila porota nemeckému filmu Dotýkajúce sa neba, ryžové polia na Filipínach Antje Christa za komplexný dokument tradície pestovania ryže v súčasných premenách vidieka na Filipínach. Bronzového turoňa získal film Zem, ktorá hľadá svoje nebo Slováka Erika Prausa za presvedčivé zobrazenie a inšpiratívne spracovanie života súčasnej dediny a jej problémov.
Porota ďalej udelila dvanásť cien a dve čestné uznania, pamätným listom in memoriam ocenili Štefana Vraštiaka za mimoriadny prínos k vzniku a dlhoročnú odbornú spoluprácu pri realizácii medzinárodného filmového festivalu Etnofilm Čadca.
Do 19. ročníka prihlásili filmári podľa Petrekovej 145 filmov z 28 krajín celého sveta. Do hlavnej súťaže postúpilo 40 snímok zo 16 krajín. "Medzinárodná porota, ktorej predsedal Ilja Ruppeldt z Nového Zélandu, vybrala tie najlepšie snímky aktuálneho ročníka. Sme veľmi radi, že tvorcovia zo Slovenska a zahraničia si ocenenia prevzali osobne. Ďakujeme všetkým partnerom, spoluorganizátorom a médiám za spoluprácu pri príprave najstaršieho festivalu na Slovensku. O dva roky sa v Čadci stretneme na jubilejnom 20. ročníku Etnofilmu," uzatvorila riaditeľka festivalu.

Copyright © TASR 2016