21. 10. 2016

Eurorozprávky v Galérii Slovenského rozhlasu

Eurorozprávky 
v Galérii Slovenského rozhlasu

V Galérii Slovenského rozhlasu na bratislavskej Mýtnej ulici otvorili včera podvečer výstavu konanú v rámci projektu Eurorozprávky. Ponúka 69 rozprávkových projektov z 28 krajín Európskej únie.
Každá rozprávka tohto projektu hravým spôsobom zavedie deti do blízkeho i vzdialeného sveta európskeho spoločenstva. Materské školy z jednotlivých miest Slovenska maľovali a priestorovo stvárňovali rozprávky zo všetkých členských krajín EÚ. Prostredníctvom spontánnej detskej tvorby tak Slovensko bude prezentované ako mladá, moderná a dynamická krajina. Zároveň deti predškolského oddelenia Európskej školy v Bruseli budú taktiež svojím spôsobom originálne stvárňovať typické európske rozprávky.
Výstava v bratislavskej obrátenej pyramíde potrvá do 13. novembra, potom sa presťahuje do Bruselu, do galérie IFA Laboratory, a svoju púť zakončí 8. decembra vernisážou v Prešove. Výtvarné dielka detí približujú známe i menej známe rozprávky, medzi nimi belgickú Legendu o bronzovom chlapčekovi, poľskú Žabku princeznú, dánsku Palculienku, švédsku Palček a obor, luxemburskú Meluzínu či bulharskú Ivanku a Marijku.
Na výstavu nadviaže v piatok 21. októbra konferencia medzinárodného výtvarného projektu Eurorozprávky. Jej hlavnými cieľmi bude prispieť k vytvoreniu a pestovaniu vzťahu detí ku krajinám EÚ a zároveň poznávať ich kultúru a hodnoty prostredníctvom európskych rozprávok, prezentovať krásu detského umenia a zdieľať v rámci projektu európske hodnoty, priblížiť klasickou rozprávkou z jednotlivých krajín EÚ nevinnú krásu detskej duše vo výtvarnej tvorbe a reprezentovať slovenské mestá a slovenské materské školy cez detskú výtvarnú tvorbu a umožniť návštevníkom výstavy spoznať bližšie Slovensko za hranicami našej vlasti.
"Najprv som založila výtvarný projekt Svet okolo nás s celoslovenským záberom. Mal veľmi silnú odozvu vo forme krásnych obrázkov, ktoré deti vytvorili. Chceli sme toto kreatívne posolstvo dostať aj do iných krajín, ukázať, aké sú naše deti šikovné. Po desiatich rokoch som sa k myšlienke odovzdať poslanie do iných krajín vrátila, čo sa podarilo zrealizovať týmto projektom. Výtvarné umenie slovenských detí je na vysokej úrovni a o tri týždne ideme prezentovať šikovnosť našich detí do Bruselu. Ich tvorbu budeme prezentovať v plošnej aj priestorovej podobe. Z tohto projektu bude vydaná príručka aj kniha Eurorozprávky, videozáznam z celého Slovenska," uviedla pre TASR po vernisáži Mária Zuščinová, autorka a koordinátorka projektu.
"Deti sa oboznamovali s krajinami Európskej únie, ich históriou, kultúrou, hodnotami. Urobili sme výber rozprávok, ktoré by zasiahli do ich života. Pri výbere rozprávok pomohla profesorka Zuzana Stanislavová, aby mali vhodnú morálnu hodnotu. Jednotlivé materské školy, prihlásené do projektu, si žrebovali rozprávky, pridali k tomu rozprávku podľa vlastného výberu. Deti sa nemohli nabažiť myšlienky projektu a rozprávok samotných. Vzniklo množstvo kreatívnych vecí, z ktorých budú môcť učiteľky v škôlkach čerpať," uviedla pre TASR Renáta Gumanová, riaditeľka Materskej školy na Bajkalskej ulici v Prešove, spolurealizátorka projektu.

Copyright © TASR 2016