26. 10. 2016

Kancelária Národnej rady SR odmieta zavádzajúce informácie o predraženej večeri lídrov Európskej únie

Kancelária Národnej rady SR odmieta zavádzajúce informácie o
 
predraženej večeri lídrov Európskej únie

Kancelária Národnej rady SR výrazne odmieta zavádzajúce informácie, ktoré odzneli v denníku Nový čas. Večera, ktorá bola podávaná najvýznamnejším štátnikom, nestála 60 tisíc eur. 5 chodové menu stálo na osobu 55 eur. Redaktor zámerne a zavádzajúco prepočítal sumu pre 24 osôb. Pritom večera bola podávaná pre 270 ľudí! Rovnako v celom článku píše redaktor iba o cene za večeru a nie o jednotlivých položkách a programe, o ktorom bol tiež informovaný.
Napriek tomu, že novinár mal informácie, v ktorých bola vysvetlená celá suma, nepokladal ich za dôležité a hrubo tak pošpinil meno Národnej rady SR.
Pre vysvetlenie, 5 chodové slávnostné menu stálo 55 eur na osobu. Zároveň však Národná rada SR nie je reštauračné zariadenie, čiže v sume musela rátať aj so zaplatením personálu. Išlo o viac ako 100 ľudí. Hostí obsluhovalo viac ako 70 čašníkov, varilo im 10 kuchárov a pomáhal ďalší pomocný personál.
Rovnako Národná rada SR nemá potrebné vybavenie (taniere, príbory, poháre...), aby protokolárne odstolovala pre 270 hostí. Aj tento podstatný fakt tvoril sumu za slávnostnú večeru. V spomínanej sume je zároveň zahrnutý aj kultúrny program, v ktorom vystúpili desiatky rôznych slovenských umelcov. Samozrejme aj túto informáciu mal redaktor k dispozícií, opäť ju však nepovažoval za dôležitú. Naopak, zámerne písal len o večeri pre 24 ľudí, za 60 tis. eur.
Suma, ktorú Kancelária Národnej rady SR zaplatila za celý večer je vo všetkých položkách obhájiteľná a porovnateľná s cenami, ktoré boli aj pri predchádzajúcich oficiálnych stretnutiach lídrov Európskej únie ako aj mnohých ďalších podujatiach, ktoré sa uskutočnili v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ.