11. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americká spoločnosť Netflix sprístupnila prostredníctvom služby YouTube teaser trailer pripravovaného marvelovského seriálu Iron Fist. Takmer jedenapolminútové video malo premiéru už v sobotu na newyorskom Comic-Cone.
V novinke sa Iron Fist v podaní anglického herca Finna Jonesa dôsledne pripravuje na boj proti skorumpovaným predstaviteľom New Yorku a zároveň spoznáva svoju nadprirodzenú schopnosť. Očakávaný komiksový seriál si budú môcť diváci a diváčky pozrieť od 17. marca 2017. Netflix naraz ponúkne 13 epizód, z ktorých každá bude trvať hodinu.
Iron Fist rozpráva príbeh miliardára Dannyho Randa, ktorý sa po rokoch, keď bol nezvestný, vracia do New Yorku a s pomocou mystickej sily železnej päste bojuje proti korupcii a zločinu. V seriáli sa okrem 28-ročného Jonesa predstavia tiež Lewis Tan, ktorý si zahral záporáka Zhoua Chenga, David Wenham ako Harold Meachum či Jessica Henwick, ktorá stvárnila Colleen Wing. Hlavným tvorcom a výkonným producentom je Scott Buck, ktorý pracoval napríklad na projekte Dexter (2006 - 2013).
Spoločnosť Netflix má zatiaľ na konte tri seriálové adaptácie príbehov z dielne Marvel Comics - Daredevil (2015), Jessica Jones (2015) a Luke Cage (2016). V budúcom roku plánuje predstaviť projekty Punisher a The Defenders, v ktorom sa stretnú hlavní hrdinovia všetkých spomínaných sérií.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vedenie spoločnosti Mediaworks, ktorá v sobotu pozastavila vydávanie maďarského opozičného denníka Népszabadság i jeho internetovej verzie Nol.hu, zrušilo všera plánované rokovanie s vedením redakcie tohto periodika odvolávajúc sa na chorobu. Pracovníci redakcie iniciujú dnes právne kroky proti vydavateľovi, informovalo internetové vydanie denníka Magyar Nemzet.
Redaktori Népzsabadságu navrhli odkúpenie denníka za symbolické jedno euro, čo je podľa ich názoru vzhľadom na nahromadený dlh vo výške piatich miliárd forintov (16,5 milióna eur) veľmi prijateľná ponuka. Avšak podľa zverejnených dokumentov je Népszabadság zaťažený hypotékou u Maďarskej národnej banky (MNB).
Mediaworks ráno vydal vyhlásenie, podľa ktorého sa v nadchádzajúcich dňoch bude snažiť o dosiahnutie dohody. Tá by mala poskytnúť základ na obnovenie vydávania tohto periodika.



Európska komisia (EK) včera za "veľmi znepokojujúcu" označila situáciu okolo maďarského hlavného opozičného denníka Népszabadság. Pozastavenie jeho vydávania podľa exekutívy EÚ vyvoláva vážne obavy o slobodu tlače v Maďarsku.
"Máme veľké obavy. Sú niektoré otázky okolo motívov prerušenia vydávania a, samozrejme, budeme pozorne sledovať situáciu," uviedol dnes pred novinármi v Bruseli hlavný tlačový hovorca exekutívy EÚ Margaritis Schinas. Pripomenul, že sloboda tlače, pluralita a ochrana novinárov sú základom slobodnej a demokratickej spoločnosti.
Podľa jeho slov sú právomoci EÚ, pokiaľ ide o slobodu médií a pluralitu názorov, "obmedzené", pretože samotným členským štátom únie prislúcha povinnosť ochraňovať tieto slobody a princípy na svojom území.
Od získania politickej moci v roku 2010 bol premiér Viktor Orbán často obviňovaný, že využíva médiá vo svoj prospech, pričom jeho kritici upozorňujú na skutočnosť, že veľká časť médií patrí oligarchom blízkym Orbánovej vláde.
Vydavateľ, ktorý sa údajne dostal do rúk blízkych vláde, v oficiálnom komuniké zdôvodnil prerušenie vydávania denníka Népszabadság pripravovanou zmenou koncepcie. Podľa spoločnosti Mediaworks, ktorá denník vlastní, v uplynulých desiatich rokoch klesla predajnosť periodika o 74 percent a od roku 2007 sa nahromadila strata vo výške piatich miliárd forintov (16,5 milióna eur).

Copyright © TASR 2016