22. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V Kolíne sa začalo natáčanie nemeckého historického filmu s pracovným názvom Nebo a peklo - Martin Luther. Kolín predstavuje stredoveké mesto Wittenberg, kde Luther 31. októbra 1517 uverejnil 95 téz, ktoré kritizovali prax odpustkov. Podľa legendy je pribil na bránu kostola.
V uliciach Kolína vyrástli kulisy pre nemecký historický film s pracovným názvom Nebo a peklo - Martin Luther. "V posledných rokoch si Nemci celkom obľúbili Českú republiku, je tu rad pekných lokácií pre natáčanie historických filmov," povedal ČTK produkčné Jan Hartl. Film o Martinovi Lutherovi sa bude v Kolíne točiť do 27. októbra, predtým už filmári natáčali na Křivokláte a v Kutnej Hore, po Kolíne zamieri na zámok Kratochvíle, do Českého Krumlova, Telča, Zvíkov, Milovic a do skanzenu Řepora v Prahe. Hoci ide o nemecký film, všetky obrazy sa natáčajú v Česku.
Film režíruje nemecký režisér Uwe Janson, Martina Luthera hrá Maximilian Brückner. Medzi ďalšie známe herca pôsobiace vo filme patrí Armin Rohde alebo Joachim Król. Z českých hercov sa vo filme objaví napríklad Čestmír Řanda. "Väčšinou sú to herci, ktorí vedia po nemecky," dodal Hertl.
V uliciach Kolína vyrástli kulisy pre nemecký historický film s pracovným názvom Nebo a peklo - Martin Luther. Kvôli natáčanie budú v Kolíne uzavreté Parléřova, Brandlova a Karlova ulice. Produkcia filmu tiež požiadala o zabratie časti Karlova námestia pre potreby zázemie filmárov. V okolí chrámu sv. Bartolomeja prekryli filmári dlažbu dobovým posypom, a to zmesou slamy a štrku.
Film natáča nemecká produkcia Ufa Fiction v spolupráci s českou Mia Film. Dvojdielny film bude vysielať nemecká televízia ZDF. Film sa natáča k príležitosti výročia 500 rokov od začiatku reformácie cirkvi, ktoré pripadá na budúci rok. Podľa Hartla sa bude film vysielať len v Nemecku, jeho rozšírenie do zahraničia sa neplánuje.

Copyright © ČTK 2016

Kybernetické útoky vyradili v piatok dočasne z prevádzky alebo výrazne spomalili webové stránky spoločností Twitter, Paypal, Netflix, Spotify a ďalších. Výpadky či spomalenia zaznamenali v Európe a tiež v niektorých častiach Spojených štátov, informovala v piatok agentúra DPA.
Americká spoločnosť Dyn - poskytovateľ DNS (systému na správu doménových mien počítačov a ich IP adries) - uviedla, že útoky boli namierené voči ňou spravovaným serverom a momentálne ich prešetruje.
Takzvané DDoS útoky, čo je v podstate cielené zahltenie nadmerným počtom údajov, ktoré môže server spomaliť alebo aj spôsobiť jeho úplné zlyhanie, prebiehali v piatok v troch niekoľko hodinových vlnách asi od 13.00 h SELČ až do neskorého večera.
Útoky prešetruje aj americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť. Podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta však doposiaľ nemá o ich možnom páchateľovi či páchateľoch nijaké informácie.
Spoločnosť Dyn pre televíznu stanicu CNBS uviedla, že piatkové kybernetické útoky boli "dobre naplánované aj zrealizované". Ďalej priblížila, že ich prvá vlna postihla najmä užívateľov na východe Spojených štátov.
Ďalšia vlna útokov sa podľa stránok zaznamenávajúcich takéto výpadky dotkla užívateľov na východnom a západnom pobreží USA a v Európe, pričom spoločnosť Twitter zaznamenala výpadky aj v Japonsku.

Copyright © TASR 2016