27. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pražský hrad, ktorý by mal do dneška zaplatiť pokutu 100.000 korún (3700 eur) uloženú súdnym exekútorom za nerešpektovanie verdiktu súdu, podal návrh na odloženie výkonu exekúcie kvôli nezverejneniu ospravedlnenia v kauze výrokov prezidenta ČR Miloša Zemana o Ferdinandovi Peroutkovi. Návrh však zatiaľ nemá vplyv na termín splatnosti pokuty, informovali dnes verejnoprávna Česká televízia (ČT) a server Novinky.cz.
"Česká republika – Kancelária prezidenta republiky musí vyčerpať všetky právne prostriedky ochrany proti absurdnému prenosu neexistujúcej zodpovednosti a počkať na rozhodnutie najvyšších súdnych autorít o konečnom riešení," citovala ČT slová právneho zástupcu Hradu Marka Nespalu.
Vnučka novinára Ferdinanda Peroutku Terézie Kaslová sa domáha v ČR ospravedlnenia za to, že Zeman prisúdil jej predkovi autorstvo článku Hitler je gentleman a výrok "keď nemôžeme spievať s anjelmi, musíme vyť s vlkmi". Existenciu článku o Hitlerovi sa Hradu nepodarilo doložiť, podľa historikov Peroutka žiadny takýto text nenapísal. Zeman aj naďalej trvá na tom, že ho čítal. Autorom výroku o vytí s vlkmi nie je Peroutka, ale novinár Jan Stránský.
Súd tak nariadil zverejniť ospravedlnenie Terézii Kaslovej. Kým obvodný súd dal Kaslovej na jar za pravdu v plnom rozsahu, odvolací senát sa Zemana čiastočne zastal. Hrad sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok ohľadom autorstva článku Hitler je gentleman. Ospravedlňovať sa naopak nemusí za tvrdenia o výroku o vytí s vlkmi ani za úvahu o fascinácii intelektuálov ohavným učením.
Keďže však Pražský hrad právoplatné rozhodnutie súdu ignoroval, exekútor v pondelok rozhodol o uložení spomínanej pokuty.
Obe strany sporu podali dovolanie na Najvyšší súd, ktoré však nemá odkladný účinok. Kaslová sa preto rozhodla domôcť sa ospravedlnenia návrhom na exekúciu.

Na sociálnych sieťach je priveľa politiky a interakcia s ľuďmi s iným politickým názorom je stresujúca a frustrujúca. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Pew Research Center.
Tridsaťsedem percent používateľov sociálnych sietí je unavených z veľkého množstva politiky na stránkach Facebooku a Twitteru.
Ešte väčší počet Američanov sa sťažuje na on-line komunikáciu s ľuďmi s rozdielnymi politickými názormi: 59 percent opýtaných ju považuje za stresujúcu a frustrujúcu.
Keď si Američania čítajú opačné politické názory svojich priateľov na sociálnych sieťach, škodí to ich skutočným vzťahom. Zrazu totiž majú pocit, že s týmito kamarátmi majú menej spoločného, než si mysleli. Takýto pocit vyjadrilo 64 percent opýtaných.
Výskumná spoločnosť tiež zistila, že 40 percent používateľov sociálnych sietí si myslí, že ľudia tam hovoria veci, ktoré by zoči-voči nepovedali. Podľa 49 percent opýtaných sa ľudia na Facebooku alebo Twitteri vyjadrujú nahnevanejšie a menej civilizovanejšie než v reálnej komunikácii.
Až 83 percent Američanov sa snaží vyhýbať príspevkom od kamarátov, s ktorými politicky nesúhlasia. A 39 percent už dokonca takýchto ľudí zablokovalo alebo zrušilo s nimi priateľstvo.
Tieto problémy spojené s politikou, predvolebnou kampaňou a sociálnymi sieťami, zdieľajú rovnako republikáni aj demokrati.

Copyright © TASR 2016