4. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vnučka novinára Ferdinanda Peroutku Terézie Kaslová podala včera návrh na exekúciu voči kancelárii českého prezidenta Miloša Zemana. Českej televízii (ČT) to povedal jej advokát František Vyskočil.
Kaslová sa tak chce domôcť ospravedlnenia za prezidentov výrok, ktoré právoplatne nariadil súd. Prezidentská kancelária sa v stanovenom termíne neospravedlnila.
Kaslová podľa advokáta podala návrh na exekúciu formou ukladania pokút. Znamená to, že súd bude môcť pokutovať Pražský hrad, kým ospravedlnenie nezverejní. "S klientkou sme sa však dohodli, že návrh podáme len raz. Peniaze totiž v prípade pokuty poputujú opäť štátu," vysvetlil Vyskočil a dodal, že podľa zákona je možné uložiť pokutu vo výške až 100.000 korún (3700 eur).
Návrh na exekúciu odovzdala Kaslová exekučnému úradu. Akému, ale nechcel jej advokát oznámiť - kvôli možnému nátlaku na exekútora.
Ospravedlnenie za dehonestujúce výroky mal Hrad zaslať Kaslovej písomne do 23. septembra a navyše ho mal na 30 dní vyvesiť na svojich webových stránkach. Prezidentská kancelária sa v stanovenej lehote neospravedlnila a namiesto toho oznámila, že podá dovolanie na Najvyšší súd a návrh na odklad výkonu rozhodnutia.
Český prezident hovoril o Peroutkovi vlani na pražskej konferencii k výročiu oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz. Povedal tam, že "jeden z najväčších českých novinárov Ferdinand Peroutka zverejnil v prestížnom časopise Přítomnost článok s titulkom 'Hitler je gentleman'. Ten istý novinár po mníchovskej dohode napísal: 'Ak nemôžeme spievať s anjelmi, musíme vyť s vlkmi.'" Hovoril to v súvislosti so zlyhaním intelektuálov v období nástupu nacizmu.
Zeman tvrdí, že Ferdinand Peroutka v 30. rokoch 20. storočia napísal inkriminovaný článok, ktorý sa však doteraz nepodarilo nájsť. Ospravedlňovať sa preto nemieni.

Ukrajinská vojenská rozviedka odmietla tvrdenia Ruska, že v Moskve zadržaný ukrajinský novinár Roman Suščenko je dôstojníkom hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany.
Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdí, že Suščenko mal za úlohu zhromažďovať informácie o ruských ozbrojených silách. Únik takýchto informácií o ruskej armáde a národnej garde "by ohrozil obranyschopnosť štátu".
Tlačová služba hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany v Kyjeve vydala vyhlásenie, v ktorom odmietla tvrdenia Ruska.
"My túto informáciu nepotvrdzujeme. Považujeme ju za ďalšie falošné obvinenie," píše sa vo vyhlásení.
Ruská FSB prípad vyšetruje ako podozrenie zo špionáže. Moskovský súd schválil návrh, na základe ktorého bude Suščenko vo vyšetrovacej väzbe do 30. novembra.
Agentúra Ukrinform informovala, že Suščenko je jej zamestnancom od roku 2002, pričom od roku 2010 pôsobí ako jej spravodajca v Paríži.
Podľa Ukrinformu bol Suščenko minulý týždeň v Moskve na súkromnej návšteve. Jeho zadržanie v Moskve považuje vedenie agentúry za "naplánovanú provokáciu".
Ruské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, v ktorom zdôrazňuje, že Suščenko nepožiadal o novinársku akreditáciu v Rusku, informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.
"Ak chcel "Suščenko pracovať ako novinár (na území Ruska), mal to urobiť," píše sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie. Echo Moskvy pripomenulo, že Suščenko bol v Moskve na návšteve u príbuzných, nie pracovne.
Agentúra Ukrinform a manželka zadržaného požiadali o zastupovanie známeho ruského advokáta Marka Fejgina, ktorý neverí obvineniam vzneseným voči svojmu mandantovi.
Ukrinform sa okrem toho obrátil na novinársku verejnosť, ľudskoprávne organizácie a diplomatické úrady, aby sa postavili na obranu ukrajinského novinára a vyvinuli tlak na jeho oslobodenie.
Tlačová služba ukrajinského ministerstva zahraničných vecí informovala, že o Suščenkom prípade sa vo svojom prejave na pôde Európskeho parlamentu zmieni šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin.

Copyright © SITA 2016

Rada Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) vyjadrila znepokojnie v súvislosti so zatknutím ukrajinského novinára Romana Suščenka ruskou Federálnou bezpečnostnou službou (FSB).
"Ruské úrady musia zverejniť ďalšie podrobnosti vysvetľujúce zatknutie Romana Suščenka a musia mu zaručiť kvalifikovanú, rýchlu a spravodlivú právnu pomoc a právo kontaktovať svoju rodinu. Ak nemôže byť okamžite predložený dôveryhodný dôkaz proti nemu, mal by byť prepustený a mal by mu byť umožnený návrat do vlasti," uvádza sa v stanovisku Rady EANA zaslanom TASR.
FSB oznámila, že zadržala spravodajcu tlačovej agentúry Ukrinform, ktorý je podozrivý zo spolupráce s ukrajinskými tajnými službami. Ukrajinský novinár Suščenko je podľa FSB dôstojníkom hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany a v Rusku mal za úlohu zhromažďovať informácie o ruských ozbrojených silách.
Ruská FSB prípad vyšetruje ako podozrenie zo špionáže. Moskovský súd schválil návrh, na základe ktorého bude Suščenko vo vyšetrovacej väzbe do 30. novembra.
Agentúra Ukrinform informovala, že Suščenko je jej zamestnancom od roku 2002, pričom v minulosti pôsobil aj ako spravodajca v Paríži. Podľa Ukrinformu bol minulý týždeň v Moskve na súkromnej návšteve. O jeho zadržaní pre podozrenie zo špionáže informovali ruské úrady až v nedeľu.
Podľa ruskej ľudskoprávnej aktivistky Zoje Svetovovej je Suščenko vo vyšetrovacom väzení (SIZO) Lefortovo, a to v úplnej izolácii. Svetovová podľa Ukrinformu uviedla, že so Suščenkom v SIZO hovorila. Povedal jej, že ruskí vyšetrovatelia mu po zadržaní neumožnili spojiť sa s rodinou ani s veľvyslanectvom a že fyzicky ho nemučili, ale "vyvíjali naňho psychologický nátlak".
Agentúra Ukrinform a manželka zadržaného požiadali o zastupovanie známeho ruského advokáta Marka Fejgina. Ukrinform sa okrem toho obrátil na novinársku verejnosť, ľudskoprávne organizácie a diplomatické úrady, aby sa postavili na obranu ukrajinského novinára a vyvinuli tlak na jeho oslobodenie.

Copyright © TASR 2016