5. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Internetová spoločnosť Yahoo! v záujme americkej vlády tajne sledovala e-mailové kontá miliónov svojich užívateľov. Firma na tieto účely dokonca minulý rok vyvinula špeciálny softvér, informovala v noci nadnes spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na správu agentúry Reuters.
Obvinenie prichádza menej než dva týždne po tom, ako spoločnosť Yahoo! oznámila, že sa hackeri zmocnili dát množstva jej užívateľov. Sledovanie e-mailov sa vykonávalo pre Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA) alebo Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), tvrdia tri zdroje, z ktorých dva sú bývalí zamestnanci Yahoo!
Zmienený softvér mal pátrať po informáciách o viacerých osobách, zatiaľ však zostáva nejasné, aké údaje spoločnosť vláde odovzdala a či sa Washington s podobnou žiadosťou obrátil aj na iné webové firmy poskytujúce e-mailové služby. Americké zákony takýto postup umožňujú, ak by sa tým mohlo predísť napríklad teroristickému útoku.
Niekoľko zamestnancov Yahoo! s daným rozhodnutím nesúhlasilo. Americký whistleblower Edward Snowden, ktorý pred niekoľkými rokmi zverejnil citlivé vládne dokumenty o kybernetickej špionáži zo strany USA, na sociálnej sieti Twitter reagoval slovami: "Yahoo! monitoruje všetko, čo tam napíšete. Zrušte svoje konto ešte dnes."
A Series of Unfortunate Events logo.jpg

Pripravovaný seriál Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events americkej spoločnosti Netflix premiérovo sprístupnia 13. januára 2017. V utorok to oznámili jej zástupcovia, pričom diváci a diváčky sa môžu tešiť na všetkých osem epizód naraz. Tvorcovia projektu zároveň zverejnili jeho prvý teaser trailer, ktorý predstavil zákulisie série. V takmer jedenapolminútovom videu sa predstavil herec Patrick Warburton stvárňujúci autora príbehu Lemonyho Snicketa, ktorý sa snaží divákov odhovárať od pozerania tohto "znepokojivého" projektu. V pozadí tiež možno počuť radostné zvolanie Neila Patricka Harrisa, ktorý stvárni jednu z hlavných postáv - zlomyseľného grófa Olafa.
Projekt je adaptáciou rovnomennej knižnej série od Lemonyho Snicketa (vlastným menom Daniel Handler, pozn. red.) a zameria sa na troch osirotených súrodencov Violet (Malina Weissman), Klausa (Louis Hynes) a Sunny Baudelairovcov v opatere ich príbuzného Olafa (Harris). V ceste za šťastím a odhalením, čo je za smrťou ich rodičov, čelia rôznym skúškam, utrpeniu a nešťastným udalostiam vrátane zlomyseľného grófa. O réžiu novinky sa postará Barry Sonnenfeld, ktorý je spolu s autorom kníh aj výkonným producentom.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.