30. 10. 2016

PUSTINA

PUSTINA

HBO Europe uvedie v nedeľu večer prvú časť osemdielneho českého krimi seriálu Pustina. V hlavných úlohách dramatickej minisérie Alice Nellis a Ivana Zachariáša sa predstavia Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek a Eliška Křenková.
Ústrednou linkou seriálu je nečakaný zločin. Keď sa starostka jednej zo stredočeských dedín Hana Sikorová ocitne na vrchole svojho boja proti ťažobnej spoločnosti, ktorá sa usiluje výmenou za atraktívne odstupné o vyhostenie obyvateľov a uzurpovanie si tamojších ložísk čierneho uhlia, nečakane zmizne je štrnásťročná dcéra Míša. Hana ovplyvnená vypätou situáciou prehodnocuje svoje pôvodné priority a aktívne pátra po dcére. Jej tragédia pritom zasiahne nielen najbližšie okolie, ale doslova celú komunitu Pustiny, ktorá jej následne odhalí svoju pravú tvár.
Autor scenára Štepán Hulík mal jasný zámer. „Bola tam možnosť, že si vytvoríme svoj vlastný svet, kde budú naozaj platiť pravidlá, ktoré nastavíme, kde budeme mať svoje vlastné postavy, ktoré v určitej chvíli rozbúrame a poukážeme na to, ako ľahko sa môže komunita, ktorá dovtedy fungovala, rozpadnúť. Trochu sme si aj hovorili, že to môže byť taká metafora toho, ako môže byť zničená celá spoločnosť,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA. „Chceli sme dedinku na hranici, na ktorej poukážeme na tlaky zo strany developerov a na hranice vnútri nás samotných. Sú okamihy, keď sa rozhodujete, čo s vami bude ďalej a tam je možno skrytá aj hranica, ktorú by ste nemali v živote prekročiť, pretože niet cesty späť... Toto sme si hovorili, a to je podľa mňa veľmi zaujímavé na skúmanie,“ dodal.
Udržať pokope všetky dejové linky, ktoré seriál predostrie, bolo podľa Hulíka miestami až nepredvídateľne náročné. „Boli momenty, keď som si myslel, že ani nedokážeme tento seriál dokončiť. Je ťažké držať pokope všetky tie linky a skrotiť ich tak, aby sa splietali do nejakého jednoliateho, ale napriek tomu prekvapivého prúdu. To je naozaj ťažké. A ťažké je aj projektovať sa do situácií, ktoré z hľadiska svojho veku a skúseností ešte vôbec nemôžete mať zažité... Na druhej strane je to len otázka toho, do akej miery vás zaujímajú ľudia, ako im rozumiete a do akej miery vás zaujíma psychológia. Pokiaľ to všetko splníte, tak potom môžete písať o čomkoľvek. Nie je zložité vymyslieť fungujúci príbeh - to, na čom sa to láme, sú postavy - aby boli zaujímavé, psychologicky vykreslené a hodnoverné vo všetkých okamihoch - to je pre mňa to najdôležitejšie,“ poznamenal autor seriálu.
Herecké obsadenie si režiséri Alice Nellis a Ivan Zachariáš dopredu dobre premysleli. „Jaroslav Dušek mi napadol tesne po tom, ako som dočítal scenár. Vôbec sme ale nevedeli, čo s ním je. Vedeli sme len, že robí divadlo, ale či príde na kasting, to sme netušili... A on prišiel a vlastne do toho s nami skočil - to bolo skvelé. A tak isto to bolo aj so Zuzkou Stivínovou. Som veľmi rád, že to takto vyšlo, že si našla na nás čas,“ uviedol Zachariáš, podľa ktorého je seriál zameraný predovšetkým na diváka, ktorého zaujímajú medziľudské vzťahy. „Nie je to klasická detektívka, je to taká sociálna dráma s kriminálnou zápletkou určená divákom, ktorí majú radi film - snažili sme sa to totiž robiť čo najfilmovejšie ako to len šlo. A ocení to najmä človek, ktorý sa rád necháva pohltiť vzťahmi medzi ľuďmi a je trošku hĺbavejší... Ten si z toho možno niečo vezme. Nie je to len taká televízna detektívka - teda, dúfam, že nie...,“ poznamenal režisér.
Ako zároveň podotkol, Pustina má prilákať predovšetkým diváka, ktorý sa túži vcítiť do neľahkej situácie a poučiť sa z nej. „Ak si chcú ľudia sprostredkovane zažiť nejaký život, ktorý nie je práve jednoduchý a zobrať si z neho ponaučenie, ako sa správať potom k svojim deťom a ako sa správať k sebe, tak si myslím, že toto by mohlo byť pre nich také zrkadlo. Ten príbeh sám o sebe ponúka veľa otázok a zamyslení o tom, akí sme, ako sa k sebe správame a ako sa správame k svojim deťom. Nejde ani tak o to, kedy sa hľadaná osoba nájde, ale o to, akí sú tí ľudia k sebe,“ uzavrel Zachariáš.
Seriál Pustina si budú môcť diváci a diváčky pozrieť každú nedeľu o 20:00.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.