17. 10. 2016

Zomrel Martin Bálik

Zomrel Martin Bálik


Vo veku 87 rokov zomrel v sobotu (15.10.) známy slovenský divadelník, pedagóg a výrobca divadelných bábok Martin Bálik. TASR o tom dnes informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.
Žilinský divadelník zasvätil celý svoj život bábkovému divadlu, výrobe a zdokonaľovaniu technológie výroby divadelných bábok. Zhotovil desiatky výprav, kulís a rekvizít k divadelným hrám a rozprávkam a stovky marionet a maňušiek. Pôsobil v slobodnom povolaní a tiež ako scénický výtvarník na viacerých divadelných scénach.
Od roku 1962 bol vedúcim výtvarníkom v žilinskom bábkovom divadle. V Žiline pôsobil aj ako pedagóg výtvarnej výchovy na stredných školách a Ľudovej škole umenia, taktiež spolupracoval so žilinským mestským divadlom. Je známym slovenským inovátorom pohybovej mechaniky bábok, čomu sa venoval dodnes.
Martin Bálik získal cenu Genuis loci Solnensis, ktorú každoročne udeľuje Zbor Žilincov. V roku 2011 ocenil jeho celoživotnú prácu aj primátor mesta za významný prínos pre rozvoj divadelného a bábkarského umenia v Žiline a na Slovensku.
"Bolo mi cťou, že som mal možnosť majstra Bálika poznať osobne. Niekoľkokrát sme sa stretli pri rôznych príležitostiach, bol to vzácny človek, plný životnej múdrosti a skúsenosti. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodine zosnulého," povedal žilinský primátor Igor Choma.
Rozlúčkový obrad a pocta zosnulému sa budú konať v piatok 21. októbra o 10.00 h v Mestskom divadle Žilina.

Copyright © TASR 2016