6. 10. 2016

Zomrel Rod Temperton

Zomrel Rod Temperton

Britský skladateľ Rod Temperton, ktorého najväčším hitom kraľovala pieseň Thriller amerického popového speváka Michaela Jacksona, zomrel minulý týždeň vo veku 66 rokov. Oznámilo to dnes jeho hudobné vydavateľstvo Warner/Chappell Music.
"Rod Temperton, britský skladateľ a hudobník, zomrel minulý týždeň vo veku 66 rokov v Londýne po krátkom boji s agresívnou rakovinou," uviedol podľa tlačovej agentúry DPA vo vyhlásení Jon Platt, šéf spoločnosti Warner/Chappell Music. Ďalšie podrobnosti neposkytol.
"Často ho nazývali Neviditeľný muž," dodal Platt vo svojej pocte Tempertonovi, vplyvnej zákulisnej osobnosti.
"Bol výhradným skladateľom mnohonásobne úspešných piesní ako Thriller, Off the Wall, Rock with You, Give Me the Night, Sweet Freedom, Always and Forever a Boogie Nights, ak mám vymenovať aspoň niekoľko z nich," napísal vo vyhlásení Platt.
Kolega skladateľ a muzikant Nile Rodgers zverejnil na Twitteri spoločnú fotografiu s Tempertonom a skladateľom Quincym Jonesom, keď trojica zažívala spolu "rokenrolové dobrodružstvá".
"Si génius, dal si nám zábavnejší svet," uviedol Rodger v pocte Tempertonovi.
Temperton začínal kariéru v diskoskupine Heatwaves a spolupracoval s Arethou Franklin, Herbiem Hancockom, Anitou Baker a mnohými ďalšími hviezdami.
Najznámejší bol ako skladateľ a úzko spolupracoval s producentom Quincym Jonesom na prevratných, priekopníckych skladbách pre Jacksonove úspešne predávané albumy Off the Wall a Thriller.
Temperton pomohol zložiť aj pieseň Miss Celie's Blues (Sister), nominovanú na Oscara, ktorá patrila do soundtracku filmu Purpurová farba. Zložil aj hit Boogie Nights pre Heatwave, dodala informácie agentúra AP.
Britský denník Guardian v roku 2009 opísal Tempertona ako "samotárskeho génia s cenami Grammy, ktorý sa vždy vyhýbal pozornosti verejnosti". Noviny tiež uviedli, že na verejnosti ho bolo vidieť zriedkakedy a zriedkakedy bol aj odfotografovaný.
V interview v roku 2006 pre britskú stanicu BBC hudobník povedal, že ako malé dieťa zaspával pri hudbe z tranzistorového rádia vo svojej kolíske.
Hudobník pochádzal z pobrežného mesta Cleethorpes, 290 kilometrov od Londýna.
Platt napísal, že Tempertonova rodina je "zdrvená" a plánuje súkromný pohreb. Dodal, že rodinní príslušníci žiadajú o súkromie v "týchto najsmutnejších zo smutných čias".

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.