23. 11. 2016

Inšpektor Max News

Inšpektor Max News

V Bratislave sa v utorok večer skončil 33. natáčací deň nového kriminálneho seriálu Inšpektor Max v ústrednej úlohe s Jurajom Kukurom. Trinásťdielnu detektívku nakrúcajú v hlavnom meste Slovenska a na blízkych lokalitách už od začiatku novembra. Prvá klapka pritom padla už pred letom v Česku, kam sa štáb opäť presunie v decembri. Do konca roka pritom realizačný tím čaká ešte 17 nakrúcacích dní. „Tento rok plánujeme natočiť len prvých päť dielov, spolu je to 50 natáčacích dní - na jeden diel si nechávame desať dní a budúci rok v marci budeme pokračovať ďalšími ôsmimi časťami,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA režisér projektu Jiří Chlumský.
Ako uviedol, pôvodný natáčací plán sa im o tri týždne predĺžil. „Museli sme nakrúcanie na tri týždne prerušiť, tým že Jirkovi Mádlovi, ktorý mal pôvodne stvárniť druhú hlavnú postavu, prišli nejaké zdravotné problémy a ako vyšlo najavo, tak by tak či tak nemohol hrať od šiesteho dielu, tak sme ho napokon preobsadili. Prišlo by mi to ako risk, také nezmyselné špekulovať s tým, že vám od šiesteho dielu odíde druhý hlavný hrdina. To by bol podraz na diváka, také niečo by sa nemalo robiť. Takže, keď Jirka náhle oznámil, že je chorý, tak si myslím, že bolo celkom rozumné preobsadiť ho iným hercom, ktorý bude mať čas celých trinásť dielov,“ uviedol Chlumský.
Namiesto Mádla sa teda po boku Juraja Kukuru v sérii objaví Robert Hájek. „Je tam hlavná linka o dvoch kriminalistoch a potom ďalšia linka piatich alebo šiestich postáv, ktoré sa vinú všetkými dielmi. Niektoré postavy sú tam len v dvoch častiach, ale väčšinou nie. Čo sa týka obsadenia, prišlo veľa nápadov, niektoré som akceptoval, niektoré nie, niektorí herci ma hneď zaujímali, pri tých väčších rolách má človek vždy predstavu, kto by to mohol hrať. Menšie roly sme doobsadzovali cez kastingové agentúry,“ povedal Chlumský, ktorý dúfa, že sa celé nakrúcanie uskutoční v čo najpriateľskejšej atmosfére. „Keď sa točí, všetci sú zvyčajne radi, keď sa na pľaci nedejú žiadne 'fantastické veci', pretože väčšinou je to na úkor kvality toho, čo potom natočíte. Ľudia sa teda popravde skôr modlia, aby všetko prebehlo v pokoji, v mieri a v priateľstve - to je prianie nás všetkých. Zvyšok sú len chiméry, ktoré sú výplodom televíznych estrád, kde všetci rozprávajú nejaké historky z nakrúcaní... Oni ich síce rozprávajú, ale s dvadsaťročným odstupom... To máte to isté, ako keď vám odrežú nohu a za dvadsať rokov vám to už nevadí, no tesne potom áno,“ zasmial sa režisér.
Detektívny seriál rozpovie príbeh slovenského kriminalistu, ktorý sa pred rokmi odsťahoval do Česka. Odvtedy žije v Prahe a pracuje na pražskej kriminálke. Kriminálne prípady však nepoznajú hranice, a tak sa Max mnohokrát dostane aj na Slovensko, kde sa musí vyrovnať so svojou minulosťou. Max je nezmieriteľný rebel a anarchista v úlohe kriminalistu. Neznáša autority a spoločenské pravidlá a nedokáže akceptovať spoločenský systém, v ktorom musí žiť, no zároveň je to už starnúci chlap, ktorého vlastne už nik reálne nepotrebuje - všetci sa totiž s momentálnou situáciou zmierili a nepotrebujú zbytočne vykrikovať. Maxov cynický pohľad na svet však následne zmení smrť jeho bývalej milenky a najmä dcéra, ktorú nemal možnosť vychovávať.
„Mám rád detektívky s hrdinami z mäsa a kostí. A Max je úplne obyčajný chlap, so svojimi chybami i neuskutočnenými snami. Na druhej strane má ale silné sociálne cítenie a ľudské nešťastie sa ho hlboko dotýka,“ povedal o postave herec Juraj Kukura, ktorý je spoločne s Ivanom Hubačom tiež autorom námetu seriálu. „Keď sme si užívali radosť z úspechu Kriminálky Staré mesto, zavolal mi Juraj Kukura, či by sme nespravili seriál o inšpektorovi Maxovi. On prišiel s námetom, ktorý sme neskôr vložili do rúk scenáristov Laury Sivákovej Paššovej a Rastislava Boroša a teraz máme, ja si myslím, že pomerne netradične napísanú kriminálku, v ktorej sa na pozadí vzťahov odohráva určitý kriminálny príbeh. Max je pritom taký posledný džentlmen, aristokrat, človek, ktorý vidí vyšší princíp v spravodlivosti a preto za ňou aj kráča. Často na hranu a niekedy až za hranu zákona,“ priblížil producent seriálu Patrik Pašš.
Scenár seriálu vzniká podľa jeho slov už tretím rokom. „Prvý diel sme napríklad pätnásťkrát prerábali, na ňom sme totiž hľadali charakter hlavnej postavy. Toto, čo teraz dokončujeme, je asi tretia koncepcia. Výrazne sa na nej podieľal aj Juraj a všetci sme s ňou spokojní, vrátane Českej televízie a RTVS,“ dodal Pašš.
Okrem Juraja Kukuru a Roberta Hájka si v novej kriminálke zahrá mnoho ďalších slovenských i českých hercov a herečiek, medzi nimi napríklad Ľubomír Paulovič, Tereza Brodská, Igor Bareš, Diana Mórová, Dušan Jamrich a ďalší. Seriál by sa na mal na televízne obrazovky dostať na jeseň budúceho

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.