25. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kriminálne príbehy zo severných Čiech za normalizácie 80. rokov a príčiny vlastné rodinnej tragédie rieši policajt Filip Marvan v podaní Václava Neužilal v seriáli Svet pod hlavou. Desaťdielnej projekt sa v Českej televízii objaví od januára. Marek Najbrt a Radim Špaček ho nakrútili podľa scenára Ondreja Štindl v koprodukcii spoločnosti Bionaut a slovenskej TV JOJ.
V ďalších hlavných úlohách sa objaví Ivan Trojan a Judit Bárdos. Ďalej hrajú napríklad Jan Budař, Tomáš Jeřábek, Václav Kopta, Kryštof Hádek, Jan Cina, Marie Doležalová a Marek Daniel. Štindlův scenár, na ktorom sa podieľali Robert Geisler a Benjamin Tuček, vychádzal z pôvodného seriálu Life on Mars vyrobeného pre BBC.
Príbeh začína v súčasnosti, keď policajt Filip Marvan musí ukradnúť dôkaz, aby zachránil svojho brata pred mafiou. Čoskoro ho zrazí auto, upadá do bezvedomia a prebúdza sa v nemocnici v roku 1982, teda v období krátko pred svojím narodením. Nevie, ako sa tam ocitol ani aká je cesta späť. Pátra po príčinách, ktoré jeho rodine zmenili život, a vyšetruje sériu detektívnych prípadov. Podľa kreatívneho producenta Michala Reitlera seriál vďaka spolupráci s tvorcami oceňovaného filmu Pouta získal dobovou autenticitu, zmes surovosti a nádeje.
"Svet pod hlavou ponúka napätie, tajomstvo, a hoci sa odohráva v dobe, ktorá nebola na smiech, aj humor," povedal producent spoločnosti Bionaut Vratislav Šlajer. Nápad konfrontovať jedinca z demokratického sveta s totalitným režimom sa páčil aj režisérovi Najbrt. "Zo začiatku je to groteskné, skoro zábavná skúsenosť, neskôr ale začne ísť o život," dodal.
Václav Neužil hrá muža s ambíciou byť policajtom, ktorý neuhýba, dodržiava pravidlá a ide lumpům po krku. Jeho parťák v podaní Ivana Trojana je cynik, ktorý sa po svojom naučil žiť v dobe, keď komunistickým heslám už verí len málokto.
Seriál sa točil v severočeských a stredočeských lokáciách. S kostýmová výtvarníčkou Andreou králi a architektom Janom Vlasákom sa filmári snažili vytvoriť autentické prostredie. Policajná stanica vznikla v opustenej vojenskej nemocnici v Hředle neďaleko Zdic, klub Krystal / Crystal stojí na kladnianskom sídlisku Sítná, normalizačný kulturák v Liberci a psychiatrickú liečebňu si „zahra“l zámok Jezeří.

Copyright © ČTK 2016