15. 11. 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) si nevie predstaviť, že by RTVS fungovala pri súčasnej výške tzv. koncesionárskych poplatkov bez zmluvy so štátom. Vyhlásil to dnes na pôde Výboru NR SR pre kultúru a médiá, kde referoval o návrhu rozpočtu pre Ministerstvo kultúry (MK) SR na rok 2017.
      Nový dodatok k zmluve so štátom má pre RTVS v roku 2017 priniesť 26 miliónov eur. Podľa ministra, ak by boli koncesionárske poplatky vyššie a dostatočné, rozsah tohto kontraktu by klesol a časom by mohol až zaniknúť. "Mediálna situácia komplexne je natoľko pod vplyvmi vlastníkov, že už len samotná pluralita médií nedokáže zabezpečiť pravdivosť a objektivitu. Postavenie verejnoprávnych médií bude len stúpať. Dúfam, že koalícia nájde riešenie toho problému," povedal minister s tým, že spomínaných 26 miliónov eur zabezpečí funkčnosť RTVS na úrovni ako v súčasnosti.
      RTVS pritom podľa ministra potrebuje napr. modernizáciu techniky. "Je to taká tikajúca bomba," povedal. V súvislosti s programom podotkol, že je na spoločnosti, či je spokojná s programom, aký ponúka RTVS v súčasnosti, alebo očakáva, že sa bude verejnoprávne médium rozvíjať. Potom je potrebné zvýšenie rozpočtu RTVS," upozornil.
      Maďarič už dávnejšie predložil návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov zo súčasných 4,64 eura mesačne na sedem eur. Proti sa postavila SNS, ktorá túto iniciatívu zabrzdila. "Náš koaličný partner avizoval, že sám príde s návrhom. Zatiaľ sa ku mne žiadna iniciatíva toto druhu nedostala. Treba teda čakať. Bude tu aj ďalší aktualizačný moment, a to proces voľby nového generálneho riaditeľa RTVS. Predpokladám, že tí, ktorí sa prihlásia, prídu so svojimi koncepciami. Ak sa nájde génius, ktorý povie, že dokáže RTVS riadiť a rozvíjať za súčasných podmienok, tak mu pogratulujem," uistil minister.
      Na margo návrhu rozpočtu pre ministerstvo kultúry Maďarič povedal, že jeho nárast o zhruba 20 percent zabezpečí funkčnosť a rozvoj inštitúcií a dostatočne pokrýva vládou určené priority v oblasti kultúry. "Som relatívne spokojný, ide o kontinuálny nárast," povedal Maďarič. MK by podľa návrhu štátneho rozpočtu na rok 2017 malo dostať 244 miliónov eur, čo oproti schválenému rozpočtu na rok 2016 predstavuje 20-percentný medziročný nárast.
      Navýšenie pokrýva podľa ministra veľmi dôležité veci, ako je rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG), dokončenie Múzea holokaustu v Seredi, ale aj zásadné navýšenie prostriedkov na obnovu pamiatok v rámci dotačného programu Obnovme si svoj dom. Nárast disponibilných prostriedkov umožní aj udržateľnosť projektov v rámci Operačného programu informatizácia spoločnosti (OPIS).
      V oblasti kapitálových výdavkov, kde došlo k jednému z najvyšších nárastov, dostane rezort 20,8 milióna eur, čo je o 14,5 milióna eur viac, ako bolo rozpočtované na rok 2016. Z uvedenej sumy je 12 miliónov účelovo určených na pokračovanie rekonštrukcie a modernizácie SNG, zvyšná časť je rozpočtovaná na dokončenie výstavby Múzea holokaustu v Seredi.
      O viac ako 30 percent sa podľa návrhu rozpočtu navýšia prostriedky v oblasti inštitucionálnej podpory organizácií rezortu kultúry. Rozpočtovaná suma 121 miliónov je o 28 miliónov vyššia, ako bola v roku 2016. Na svoj dotačný systém má MK v roku 2017 rozpočtovaných 16 miliónov eur, z toho 12 miliónov eur bude možné použiť na rekonštrukciu a obnovu kultúrnych pamiatok v rámci programu Obnovme si svoj dom, čo je v porovnaní s rokom 2016 viac o 7,3 milióna eur.
      Výrazne sa zvyšuje aj objem prostriedkov pre Audiovizuálny fond (približne 5,5 milióna eur), čo súvisí s rozpočtovaním zdrojov na podporu audiopriemyslu a na krytie oprávnených výdavkov pre filmové projekty subjektov, ktoré sa rozhodli v rámci svojich produkcií investovať na Slovensku najmenej dva milióny eur.
      Výbor zobral návrh rozpočtu pre MK na vedomie a odporučil ho schváliť aj v pléne.


Copyright © TASR 2016