23. 11. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Lajčák a Fico

To, čo sa deje posledné dni nie je náhoda. Je to cielený útok proti úspešnému slovenskému predsedníctvu a proti ministrovi zahraničných veci Miroslavovi Lajčákovi. Takto dnes reagoval premiér Robert Fico (Smer-SD) na obvinenia voči rezortu diplomacie z predražených zákaziek súvisiacich so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ.
„To, čo sa deje posledné dva alebo tri dni nie je náhoda. To je cielený útok proti úspešnému slovenskému predsedníctvu. Je to cielený útok proti ministrovi zahraničných veci,“ uviedol dnes po skončení rokovania vlády Fico. Podľa jeho slov je Lajčák kvalitný diplomat. „Želal by som aj iným krajinám, aby mali diplomatov takéhoto rangu,“ dodal s tým, že vo svete pozitívne hodnotia aj slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.
Premiér zároveň kritizoval novinárov, že o kauze informujú nepravdivo a poškodzujú tak slovenské predsedníctvo. „Nemám nič proti tomu, ak nám idete po krku, ale vy neinformujete. Vy bojujete s touto vládou. Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky a stojím si za týmto výrazom,“ zdôraznil premiér. Ako dodal, bude chrániť dobrú povesť slovenského predsedníctva do posledného okamihu.
Bývalá zamestnankyňa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Zuzana Hlávková v pondelok (21. 11.) obvinila rezort diplomacie z predražených zákaziek súvisiacich so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ. Povedala, že k podujatiu predstavenia loga slovenského predsedníctva bol z troch zaslaných návrhov agentúr, ktoré mali zastrešovať podujatie, automaticky vybratý práve návrh Agentúry Evka za 156.000 eur ako ten, ktorý sa bude realizovať. Upozornila aj na to, že rozpočty viacerých projektov sa po príchode externej poradkyne Zuzany Ťapákovej začali navyšovať. Hlávková mala o tom upovedomiť svojím listom aj priamo ministra. Podľa jej slov Lajčák však v tejto veci nekonal. Ponúkol jej na ministerstve iné miesto, ona odmietla.
Bývalá zamestnankyňa sa obrátila na Transparency International Slovensko (TIS), ktorá podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, Protimonopolný úrad SR a Najvyšší kontrolný úrad SR.

Copyright © TASR 2016