10. 11. 2016

Zomrel Vlado Štancel

Zomrel Vlado Štancel 


Vo veku 52 rokov zomrel Vlado Štancel, bábkoherec, režisér, komik a moderátor. Správu pre spravodajský server iDNES.cz potvrdila Alžbeta Plívová, hovorkyňa Českej televízie, v ktorej Štancel moderoval s Ivetou Fialovou reláciu Černé ovce.
      Bratislavský rodák vyštudoval bábkoherectvo. Upozornil na seba v 90. rokoch, keď spolupracoval s pražským divadlom Minor - istý čas bol jeho umeleckým šéfom - a s televíziou. V roku 1993 hral v komédii Kanárská spojka, potom si zahral hlavnú úlohu vo filme Mezi námi přáteli, ktorý sám nakrútil podľa vlastného scenára.
      Od roku 1993 nakrúcal a uvádzal reportáže cyklu Černé ovce, napísal tiež televíznu rozprávku Peklem s čertem, účinkoval v relácii Testoviny. Diváci poznajú jeho tvár rovnako zo satirického cyklu Česká soda. Vydal aj niekoľko kníh ako Ze života občanské společnosti či Žerty stranou.
      Pred siedmimi rokmi nakrútil podľa scenára Tomáša Magnuska tragikomédiu Pamětnice, jeho poslednou filmovou prácou sa pred piatimi rokmi stala komédia Rekvalifikace, v ktorej si vo vlastnej réžii a podľa svojho scenára tiež zahral hlavnú rolu muža stredného veku, ktorý sa snaží nájsť si prácu.

Copyright © TASR 2016