29. 12. 2016

IPI na Slovensku pozastavuje svoju činnosť

IPI na Slovensku
 
pozastavuje svoju činnosť


Medzinárodný tlačový inštitút utlmuje svoju činnosť na Slovensku. Pavol Múdry k 31. decembru končí vo funkcii predsedu Správnej rady Slovenského výboru Medzinárodného tlačového inštitútu - IPI (International Press Institute). "IPI Slovensko ako občianske združenie zostáva a hľadáme, kto to preberie," povedal pre agentúru SITA Pavol Múdry. "Takáto organizácia a jej práca potrebuje podporu médií a novinárov a na Slovensku ju necítiť. Novinári nie sú ochotní spolupracovať, ani spolu, ani s organizáciou. Nechcú sa starať o svoju profesiu a je dosť veľký problém niektorých a niektoré veci v slovenskej žurnalistike obhajovať," konštatoval pre SITA.
Múdry verí, že nadviazať na činnosť IPI Slovensko by časom mohla šéfredaktorka denníka SME Beáta Balogová ako členka výkonného výboru International Press Institute, ale ako dodáva, zatiaľ nemá podporu novinárov. Tvrdí, že slovenskí novinári nedoceňujú solidaritu, spoločný postup a "keď sa niekomu niečo stane, tak je to braté ako individuálny prípad a stará sa o to možno tá redakcia, kde ten človek je a ostatní sa o to absolútne nestarajú". Ako doplnil, "z medzinárodného hľadiska, keďže mne vypršalo funkčné obdobie, tak Slovensko v IPI bude zastupovať Beáta Balogová. Aj už zastupuje a myslím si, že dobre, lebo reakcie, ktoré mám sú veľmi pozitívne. Problém je, že na Slovensku tú aktivitu nevieme rozšíriť. Tí, ktorí so mnou v 2008. toto zakladali už nie sú väčšinou v médiách a noví nemajú záujem spolupracovať. Nevidím dôvod to násilím ťahať ďalej a nemienim vystupovať ako jednoosobová organizácia". Múdry zostáva členom medzinárodného IPI a bude s organizáciou aktívne spolupracovať.
Za posledné dva roky bolo päť alebo šesť trestných oznámení na novinárov a najväčším sklamaním pre Múdreho bolo, že keď sa snažil presadiť legislatívne zmeny, ktoré by priniesli viac ochrany novinárom, tak "médiá to vôbec nezaujímalo". IPI Slovensko dlhodobo presadzovalo ideu zrušiť paragrafy v trestnom zákone, na základe ktorých máme najvyššie tresty odňatia slobody v Európe za poškodzovanie mena a ohováranie, tzv. "defamation law", a to dva až osem rokov odňatia slobody pri dokázaní viny. Na tento problém upozornila aj organizácia Reportéri bez hraníc (Reporters without borders - RWB, Reporters sans frontiéres - RSF) vo výročnom rebríčku slobody médií v 180 krajinách sveta zverejnenom 20. apríla tohto roka. Pavlovi Múdremu taktiež prekáža, že novinári nezvolili spoločný postup v prípade nedávno zverejnených údajných sms správ a e-mailov novinárov. Ide pritom minimálne o únik osobných údajov, zdôraznil. "Dnes si zakladajú novinári a médiá na tom akú majú klikanosť na internete, podľa toho prispôsobujú titulky a robia z toho headliney a toto už nie je moja žurnalistika, neriadi sa to bežnými zásadami žurnalistickej práce. Do médií a novinárskej práce sa vkradla povrchnosť a tým sa stávajú zraniteľnejšími," dodal pre SITA Múdry.
Celosvetový ochranca slobody tlače - Medzinárodný tlačový inštitút (International Press Institute, IPI) oficiálne otvoril svoju činnosť na Slovensku 23. septembra 2008. Členmi slovenskej pobočky tejto medzinárodnej novinárskej stavovskej organizácie sa krátko po jej založení stali denníky Sme a Pravda, týždenníky .týždeň a Trend, či televízia Markíza a Rádio Expres a agentúra SITA. IPI je asociácia združujúca profesionálov z mienkotvorných médií z vyše 120 krajín sveta, zdieľajúcich princípy kvalitnej a nezávislej žurnalistiky. IPI založilo 34 šéfredaktorov z 15 krajín v októbri 1950 na stretnutí na Columbia University v New Yorku. Ďalšie informácie o činnosti IPI sú dostupné na internetovej adrese http://ipi.media/.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.