29. 12. 2016

M. MAĎARIČ: Chcem, aby výzvou pre rok 2017 ostalo aj primerané financovanie RTVS

M. MAĎARIČ:
Chcem, aby výzvou pre rok 2017 ostalo aj primerané financovanie RTVS

Ak sa má hovoriť o otázke zvýšenia tzv. koncesionárskych poplatkov, nech sa o tejto téme hovorí v kontexte posilňovania demokracie a nezávislosti verejnoprávnych médií. V koncoročnom rozhovore pre TASR to uviedol minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD).
"Veľmi ma mrzí, že sa táto otázka začala vnímať ako politický spor medzi Dankom a Maďaričom," priznal šéf rezortu kultúry. "Ja to neberiem osobne, ide mi o vec a takto som o tom ochotný sa baviť aj v budúcom roku," zdôraznil šéf rezortu kultúry.
Pripomenul, že návrh na zvýšenie úhrad za služby RTVS nesleduje iba ekonomický efekt. Zároveň poukázal na to, že ide o dokončenie dlhodobej koncepcie "ozdravenia a renesancie" verejnoprávnych médií, ktorá už dnes prináša opätovnú dôveru divákov a poslucháčov. RTVS podľa jeho slov zaznamenala jasne zmerateľný progres v kvalite i dôveryhodnosti spravodajstva, zvýšil sa tiež podiel programov vo verejnom záujme. "A ako jeden z posledných systémových krokov celkovej koncepcie prichádza zmena v nastavení štandardného financovania, tak ako je to prakticky všade v Európe, kde verejnoprávne médiá uspokojujúco fungujú," uviedol Maďarič.
Je presvedčený, že dominantné financovanie cez platbu občanov je predpokladom nezávislosti verejnoprávnych médií. "Keď si zoberieme, že v súčasnosti mediálny trh, nielen u nás, zaplavujú dezinformačné, propagandistické kanály, že privátne médiá sa dostávajú do rúk oligarchov a finančných skupín, potom verejnoprávne médiá ostávajú ako posledné bašty možných serióznych, objektívnych a hĺbkových informácií i kultúrnych obsahov väčšinového i menšinového charakteru," upozornil minister kultúry. "Platenie primeraného poplatku sa preto stáva občianskym demokratickým aktom, ktorý má obrovský benefit v posilňovaní demokracie," zdôraznil Maďarič.
Zopakoval, že nový impulz v celej záležitosti prinesie zrejme až nová voľba generálneho riaditeľa RTVS. "Kandidáti budú musieť vo svojich koncepciách prezentovať svoje názory, svoj postoj k tomu, či je súčasný stav financovania dostatočný pre to, aby sa mohla RTVS rozvíjať," upozornil Maďarič. "Ak koalícia dá hlas kandidátovi, ktorý bude tvrdiť, že je potrebné zmeniť financovanie a primerane zvýšiť koncesionárske poplatky, bude to nový moment pohľadu na vec. Na druhej strane, ak zvíťazí kandidát, ktorý bude tvrdiť, že si televízia vystačí s tými prostriedkami, ktoré má teraz, tak to môže koalíciu presvedčiť, že nebude ďalej sledovať tento zámer z programového vyhlásenia vlády," naznačil minister kultúry.
Kandidáti na šéfa RTVS sa však podľa neho budú v každom prípade musieť zaoberať otázkou vnútorného, najmä investičného dlhu RTVS. "Predchádzajúce štyri roky hospodáril verejnoprávny vysielateľ bez zadlženia, no nemal prostriedky na to, aby mohol investovať napríklad do technológií, do vybavení regionálnych štúdií a s týmto "vnútorným dlhom" sa budú musieť kandidáti konfrontovať," poznamenal minister.

Copyright © TASR 2016