29. 12. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Neznámi ozbrojenci vnikli v pondelok večer do domu irackej novinárky v Bagdade a uniesli ju. Oznámilo to iracké ministerstvo vnútra.
Vo vyhlásení neposkytlo žiadne podrobnosti o okolnostiach únosu Afráh Šawkíovej z jej domu v bagdadskej štvrti Sajdíja na juhozápade mesta. Iracký premiér Hajdar Abádí nariadil bezpečnostným zložkám, aby tento prípad vyšetrili a "vyvinuli maximálne úsilie" o záchranu Šawkíovej.
Dlhoročná skúsená novinárka a zamestnankyňa ministerstva kultúry patrí medzi známych kritikov korupcie v Iraku.
V pondelok zverejnila Šawkíová v jednom z miestnych médií článok, v ktorom kritizovala predstaviteľa ministerstva vnútra za to, že v juhoirackom meste Násiríja zbil riaditeľa školy pred zrakmi učiteľov a žiakov. Dôvodom bolo to, že riaditeľ odmietol potrestať žiaka, ktorý sa pohádal s dcérou uvedeného pohlavára.
Vedúci bagdadského Centra pre žurnalistické slobody Zijád Adžílí povedal, že k domu Šawkíovej prišlo osem ozbrojencov na najmenej dvoch autách. Tvrdili o sebe, že sú príslušníkmi bezpečnostných síl a musia dom prehľadať. Keď sa dostali dovnútra, spútali 16-ročného syna novinárky a zatvorili ho v kuchyni. Potom podľa Adžílího odniesli z domu všetko zlato, peniaze, mobilné telefóny a počítače, a dokonca si zobrali aj Šawkíovej auto. Ozbrojenci tiež zbili jej švagra, ktorý býva hneď vedľa, dodal.
Vojnou zničený Irak je považovaný za jednu z najnebezpečnejších krajín pre žurnalistov. Od Američanmi vedenej invázie v roku 2003, pri ktorej bol zosadený diktátor Saddám Husajn, sú novinári v Iraku častým terčom militantných skupín. Desiatky z nich tiež prišli o život počas spravodajského pokrývania vojenských operácií.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Maďarská polícia pokračuje v intenzívnom pátraní po osobe stojacej za škandalóznym svojvoľným doplnením textu rozhovoru, ktorý premiér Viktor Orbán poskytol pre vianočné vydanie župného denníka Fejér Megyei Hírlap.
Po utorkových výsluchoch na kriminálnej polícii padli v kauze aj prvé hlavy. Vedenie príslušného vydavateľského domu reagovalo na aféru okamžitým odvolaním šéfredaktorky periodika Napló z Veszprému Bernadette F. Némethovej, zodpovednej redaktorky denníka Fejér Megyei Hírlap Csilly Hajnalovej, redaktora Ernöa Klecsku, ako aj digitálneho šéfredaktora a digitálneho manažéra periodika Zoltána D. Zajácza a Gábora Földesiho.
Vyplýva to z informácií internetového portálu veszpremkukac.hu.
Premiér poskytol rozhovor, ktorý mal byť centrálne zredigovaný, pre 12 regionálnych periodík skupiny Mediaworks blízkej vláde. Na stránkach Fejér Megyei Hirlap sa však interview objavilo so "satirickými" doplnkami neznámeho pôvodu, za ktorými môže stáť niektorý zo spolupracovníkov alebo neznámy hacker. Práve po tejto osobe sa teraz pátra. Vyšetrovanie doteraz preukázalo, že do redakčného systému spomínaného župného denníka prenikol ktosi cez počítač regionálnych novín Napló patriacich tiež do skupiny Mediaworks, čo vysvetľuje personálne dôsledky i v tejto redakcii.
Po zásahoch do textu rozhovoru sa Orbánove myšlienky obohatili o niekoľko viet, tak napríklad v pasáži, v ktorej hovoril o tom, že si vláda vypýtala názor ľudí, neznámy autor doplnil: "...aj keď nás nezaujímal."
Na mieste, na ktorom predseda maďarskej vlády hovoril o tom, že i v rokoch 2017 a 2018 sa budú priebežne zvyšovať platy zdravotných sestier, sa objavil dodatok: "Zvyšovať sa bude aj počet nemocničných mŕtvol."
Viktor Orbán hovoril v rozhovore o tom, že sa obvinenie z korupcie stalo v plnej miere obvyklým prostriedkom na politickú diskreditáciu. Niekto k tomu však doplnil ešte slová: "Aj my ho využívame."
Aj v pasáži, v ktorej premiér vinšuje spoluobčanom, sa objavil dodatok, v zmysle ktorého si Orbán želá, "aby sa čo najviac ľudí vrátilo k pohanskému výkladu Vianoc".
Interné skúmanie pozadia kauzy pokračuje a má podľa dostupných informácií už čiastkové výsledky, o ktorých však zodpovední zatiaľ nechcú hovoriť. Niet však pochýb, že skupina, ktorá sa iba nedávno dostala do vlastníctva firmy blízkej Orbánovmu priateľovi Lörincovi Mészárosovi, výrazne sprísni zabezpečenie redakcií a ich systémov pred manipulatívnymi zásahmi zvonku i zvnútra.

Copyright © TASR 2016