31. 12. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Súd v tureckom Istanbule nariadil včera prepustenie prominentnej tureckej spisovateľky, novinárky a ľudskoprávnej aktivistky Asli Erdoganovej, obvinenej z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii. Spolu s Erdoganovou prepustil súd z väzby aj ďalších dvoch zadržiavaných.
      Erdoganová a ďalších osem osôb čelí obvineniam z členstva v zakázanej organizácii Strana kurdských pracujúcich (PKK). Všetkým hrozí doživotný trest odňatia slobody.
      Citované rozhodnutie, podľa ktorého nemôže nikto z trojice prepustených opustiť Turecko, súd vyniesol v prvý deň tohto procesu. Ďalšie pojednávanie je naplánované na 2. januára.
      Asli Erdoganovú z prokurdského denníka Özgür Gündem zatkli v auguste po vypočúvaní na istanbulskej prokuratúre. Okrem Erdoganovej, ktorá nie je v príbuzenskom vzťahu s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, zadržali úrady aj ďalších pracovníkov týchto novín.
      Po júlovom pokuse o štátny prevrat turecké úrady zakázali okolo 130 novín, televíznych a rozhlasových staníc a ďalších médií. Vláda obvinila tieto médiá zo spolupráce s hnutím moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara podozrieva zo zosnovania prevratu.



Spolu 93 žurnalistov a členov novinárskych štábov bolo tento rok zabitých vo svete pri cielených útokoch, výbuchoch bômb alebo prestrelkách a ďalších 29 zahynulo pri dvoch pádoch lietadiel, zhrnula dnes Medzinárodná federácia novinárov (IFJ). Vo výročnej správe upozornila, že tento počet je nižší ako v roku 2015, keď takýchto násilných úmrtí bolo 112.
      Najviac - 15 - novinárov prišlo tento rok o život v Iraku, v Afganistane ich zahynulo 13 a v Mexiku 11.
      Prezident IFJ Philippe Leruth povedal, že napriek miernemu poklesu násilia páchaného na žurnalistoch táto štatistika "dáva iba málo priestoru... nádeji, že sa blíži koniec súčasnej krízy bezpečnosti (pracovníkov) médií".
      Pri havárii lietadla v Kolumbii zomrelo 20 brazílskych žurnalistov a pri páde ruského vojenského lietadla, smerujúceho do Sýrie, do Čierneho mora zahynulo deväť ruských žurnalistov.

Copyright © TASR 2016