8. 12. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Thajské vysielanie britskej stanice BBC sa ocitlo v Thajsku v centre politického škandálu po tom, ako na svojej internetovej stránke zverejnilo kontroverznú biografiu nového kráľa Mahu Vatčirálongkóna (Rámu X.), ktorej šírenie bolo v kráľovstve zakázané.
      V danom životopise sú totiž niektoré fakty z kráľovho doterajšieho života, ktoré sa síce objavili v západnej tlači, ale v Thajsku sú tabu.
      Urážka panovníka a monarchie alebo ich zneváženie sú v Thajsku ťažkým zločinom, ktorý sa trestá až 15 rokmi väzenia.
      Kauzou sa teraz zaoberá thajská vláda. Jej premiér Prajut Čan-o-Ča dnes na tlačovej konferencii v Bangkoku vyhlásil, že v prípade podozrenia z urážky kráľovského majestátu pre BBC neplatia žiadne výnimky. Spresnil, že ak má BBC pobočku v Thajsku a pracujú pre ňu thajskí novinári, potom budú v tomto prípade vyšetrovaní kvôli porušeniu zákonov. Prajut jednoznačne vyhlásil, že bol spáchaný trestný čin.
      Zatiaľ nie je jasné, či thajské úrady budú viesť vyšetrovanie len voči thajským občanom pracujúcim pre BBC, alebo aj proti nethajským novinárom BBC sídliacim v Thajsku.
      Nemenovaný zdroj z thajskej vojenskej vlády pre agentúru DPA uviedol, že "thajská sekcia BBC je (jej) terčom ako prvá, pretože má pobočku v Thajsku a daný príspevok bol v thajčine". Ďalším krokom podľa zdroja bude list adresovaný britskému veľvyslanectvu v Thajsku, keďže thajská sekcia patrí pod spoločnosť sídliacu v Británii.
      Thajská redakcia BBC sa zatiaľ zdržiava komentárov. Jej spravodajca pre juhovýchodnú Áziu Jonathan Head podľa miestnych médií informoval, že v bangkockej redakcii sa objavili policajní vyšetrovatelia, ktorí však neuviedli dôvod svojej návštevy.
      Hlavní poskytovatelia internetu v Thajsku medzičasom zablokovali prístup svojim klientom k danému materiálu BBC. Zákazníci iných providerov si však kontroverznú stať môžu prečítať ešte aj dnes, a to na webovej stránke BBC i na jej facebookovej stránke.
      Agentúra DPA uviedla, že polícia uplynulú sobotu zadržala prominentného opozičného aktivistu Džatupata Bunpattararaksu. Podľa nej sa tak stalo pre podozrenie z urážky kráľovského majestátu, ktorej sa dopustil zdieľaním kráľovej biografie z dielne BBC. Aktivistu neskôr z väzby prepustili na kauciu.


Pápež František odsúdil tie médiá, ktoré sa zameriavajú na škandály, šírenie falošných správ a očierňovanie politikov. Jeho vyjadrenia odzneli v rozhovore, ktorý včera zverejnil belgický katolícky týždenník Tertio.
      Šírenie dezinformácií v ňom pápež označil za "pravdepodobne najväčšiu škodu, ktorú môžu médiá spôsobiť". Využívanie médií na tento účel, namiesto vzdelávania verejnosti, označil za hriech.
      František uviedol, že vyhľadávanie škandálov sa v istom zmysle podobá koprofílii, teda abnormálnej záľube vo výkaloch.
      "Myslím si, že médiá musia byť veľmi jasné, veľmi transparentné a nespadnúť - bez urážky - do choroby koprofílie, aby za každú cenu nepokrývali škandály, nepokrývali ohavné veci, aj keby boli pravdivé," pokračoval.
      Pápež poskytol interview v rodnej španielčine a novinári ho dostali v talianskom preklade.
      František hovoril aj o nebezpečenstve využívania médií na očiernenie politických súperov. Nik nemá právo to urobiť. Je to hriech a pôsobí to bolesť," pokračoval.
      Odsúdil dezinformácie, ktoré podľa neho "názory iba jedným smerom a zanedbávajú druhú časť pravdy".
 

Copyright © TASR 2016

Britská televízna a rozhlasová spoločnosť BBC odmieta zaplatiť odškodné anglickému spevákovi Cliffovi Richardovi, ktorý na ňu podal žalobu za odvysielanie policajnej razie v jeho dome v roku 2014. Predstavitelia BBC to uviedli v súdnych dokumentoch, ktorými zareagovali na žalobu 76-ročného interpreta.
Razia bola súčasťou vyšetrovania speváka, ktorý v tom čase čelil obvineniam zo sexuálneho zneužitia maloletého chlapca. Incident sa údajne stal v 80. rokoch minulého storočia. Prokuratúra však prípad uzavrela s tým, že voči spevákovi neexistuje dostatok dôkazov. Polícia grófstva South Yorkshire a neskôr aj BBC sa Richardovi za nepríjemnosti ospravedlnili. Spevák sa viackrát vyjadril, že dvojročné vyšetrovanie a medializácia kauzy mu spôsobili psychickú ujmu a následne v júli podal na obe inštitúcie žalobu, pričom žiada bližšie nešpecifikované odškodné.
Cliff Richard, vlastným menom Harry Rodger Webb, je jedným z najúspešnejších britských hudobníkov. Počas kariéry vydal 45 štúdiových albumov, 11 živých nahrávok, 15 kompilácií či 46 EP nahrávok. Je držiteľom troch BRIT Awards vrátane ceny za mimoriadny prínos hudbe, ktorú dostal v roku 1989. O šesť rokov neskôr mu britská kráľovná udelila titul rytiera.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.