6. 12. 2016

ÚV SR: Denník Plus jeden deň klame svojich čitateľov

ÚV SR:
Denník Plus jeden deň klame svojich čitateľov


Vo svojom dnešnom vydaní denník Plus jeden deň palcovými titulkami oznamuje zásadné zvýšenie cien niektorých základných druhov potravín, pričom sa denník nerozpakuje použiť svoje vlastné vymyslené "prieskumy". Ide o hrubú manipuláciu s uvedenými údajmi, keďže porovnával neporovnateľné. Očakávali by sme totiž, že v prípade snahy o korektnú informáciu pre svojich čitateľov by sa denník obrátil na Štatistický úrad (ŠÚ) SR, ktorý situáciu na trhu s potravinami pravidelne monitoruje. To sa však nestalo.
ŠÚ SR sleduje vývoj spotrebiteľských cien v spotrebnom koši, ktorý zahŕňa 704 reprezentantov vybraných druhov tovarov a služieb a cca 90 000 vzoriek z 13 400 maloobchodných predajní. Denník Plus jeden deň postavil svoje bombastické tvrdenia na nákupe 12-tich položiek v jednej jedinej predajni, pričom navyše absolútne ignoroval fakt, že v prípade komodity, ako je napríklad šunka, tvorí výrazný rozdiel ceny aj rozdielne percento obsahu mäsa.
Rovnako je tiež známe, že každý obchod má svoju stratégiu a niektoré položky zvyšuje na úkor akciových. Z údajov ŠÚ SR zároveň vyplýva, že za obdobie 3. štvrťroku 2016 ceny na Slovensku oproti rovnakému obdobiu minulého roka klesli, teda inflácia je záporná -0,7 %. To však tomuto denníku nevyhovuje, pretože by musel informovať svojich čitateľov o tom, že ceny v porovnaní s minulým rokom v skutočnosti klesli.
Slovenský bulvár týmto článkom opäť potvrdil, že dobré a pravdivé články nemajú na jeho stránkach svoje miesto. Šírenie skepsy a negatívnej nálady v spoločnosti sa mu zjavne lepšie predáva.


Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.